latinica  ћирилица
21/03/2017 |  20:35 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

Чавара: Бесмислена Резолуција о осуди федерализације

Предсједник Федерације БиХ Маринко Чавара сматра да је потпуно бесмислена Резолуција о осуди федерализације, коју је данас усвојио Представнички дом Парламента ФБиХ гласовима посланика бошњачких странака.
Маринко Чавара( архив) -
Маринко Чавара( архив)

Предсједник ФБиХ је за Хрватски медијски сервис рекао да се овом резолуцијом осуђује оно што је као федерација дефинисано и Уставом и називом - Федерација БиХ, а и сама БиХ.

Чавара је нагласио да, умјесто бављења реформским законима којима би био убрзан пут БиХ према ЕУ, Парламент ФБиХ усваја Резолуцију која је у супротности с Резолуцијом Европског парламента, а у функцији предизборне кампање СДП-а којој су се придружиле и друге бошњачке странке.

Коментиришући иступ предлагача Резолуције посланика СДП-а Дамира Машића, који је рекао да БиХ није настала вољом њених народа, те да народи у БиХ нису носиоци суверенитета већ грађани, Чавара је рекао да није први пут да се негира и темељ и историја БиХ од ЗАВНОБиХ-а, преко референдумског питања, до Устава ФБиХ и БиХ.

"Сваки посланик, наравно, има право говорити о својим жељама како би уредили БиХ. Забрињавајуће је, међутим, када посланици који су положили заклетву да ће штитити Устав ФБиХ и БиХ данас говоре и поступају противуставно", рекао је Чавара.

Он сматра да је циљ створити тензије и атмосферу мржње која се показала данас у Представничком дому Парламента ФБиХ из иступа многих који су покушавали доказивати како су ХДЗ и ХНС неважни и како се Бошњаци требају организовати у Федерацији БиХ како би сачували своју државу.

Чавара је подсјетио да је СДП противуставно и противзаконито формирао платформашку власт мајоризујући Хрвате, те да настављају ићи истим путем.

Упитан какав ће бити одговор хрватских политичких представника на данашње усвајање Резолуције о осуди федерализације, Чавара је рекао да је порука да треба радити на реформама и стварати перспективу свима у ФБиХ.

"Наша порука СДА је да се поновним прављењем коалиције са СДП-ом, чему смо данас били свједоци, не могу претварати да су у коалицији са ХДЗ-ом, јер се овим та коалиција распада, а то онда значи потпуну кризу у ФБиХ", рекао је Чавара.

Предсједник ФБиХ је нагласио да таква ситуација није добра ни за једног становника у БиХ, јер већ постоји криза на државном нивоу гдје Парламент БиХ не ради, а Предсједништво БиХ не засједа.

"Очито је да одређене структуре у БиХ раде на континуираном изазивању криза, а сви становници БиХ се требају запитати с којим циљем", напоменуо је Чавара.

Без гласова из клубова ХНС-а, ХДЗ-БиХ и ХДЗ-а 1990, посланици Представничког дома Парламента Федерације БиХ усвојили су данас Резолуцију о осуди иницијативе за федерализацијом државе и ентитета, коју је предложио посланик СДП-а БиХ Дамир Машић.

Машићевом резолуцијом је Парламент ФБиХ осудио континуиране тенденције и политичке иницијативе, без обзира долазиле оне изнутра или ван БиХ, које за циљ имају успостављање система етно-националне супремације који дугорочно воде до рушења уставног поретка и дисолуције државе БиХ.

Извор: Срна