latinica  ћирилица
21/03/2017 |  21:32 | Аутор: РТРС

Столтенберг: НАТО неискоришћен потенцијал у борби против тероризма

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг саопштио је да се са шефом Пентагона Џејмсом Матисом сагласио да постоји неискоришћен потенцијал НАТО у борби против тероризма.

Он је при томе мислио на обуку локалних снага и јачања њиховог капацитета као што је, како је навео, Алијанса годинама радила у Авганистану и на Балкану.

Столтенберг, који борави у првој посјети Вашингтону од доласка Доналда Трампа на чело САД, рекао је Матису да од безбједности у Европи има користи и сјеверна Америка. "У вријеме превирања, у вријеме несигурности, потреба за снажним међународним институцијама попут НАТО је још већа. Стабилност у Европи је добра за све нас. Два светска рата и Хладни рат научили су нас да су мир и стабилност важни за Европу, али и за сјеверну Америку", рекао је Столтенберг.

С друге стране, на дан када је амерички државни секретар Рекс Тилерсон објавио да ће прескочити састанак министра спољних послова НАТО у априлу, Матис је у разговору са Столтенбергом оцијенио да трансатланска веза јача.

"Имамо веома снажну трансатланску везу. Она јача, односи не остају исти, они се увијек мијењају. У овом случају, веза јача",рекао је Матис Столтенбергу.

Амерички државни секретар Рекс Тилерсон неће присуствовати састанку министара спољних послова НАТО у априлу у Бриселу, али ће посетити Русију истог мјесеца што изазива забринутост међу чланицама НАТО о посвећености Вашингтона Алијанси, преноси АФП.

Умјесто њега на састанак ће отићи подсекретар Стејт департмента Том Шенон, рекао је раније неименовани амерички званичник за АФП који је желио да остане анониман.

На питање новинара о томе какву ће поруку Тилерсонова одлука послати НАТО, Столтенберг је два пута одбио да одгвори.

Чланице НАТО биле су дубоко узнемирене након што је амерички предсједник Доналд Трамп током кампање назвао Алијансу "застарјелом организацијом".

Амерички предсједник је касније заузео умјеренији став, али је наставио да критикује поједине чланице јер нису исплатиле два одсто свог БДП-а за одбрану, као што су обећале.

Извор: ТАНЈУГ