latinica  ћирилица
21/03/2017 |  21:55 ⇒ 22:35 | Аутор: РТРС

Отворени Дани Дјечијег позоришта Републике Српске у Београду

Извођењем етно музичког луткарског спектакла "Фолклорна магија" у Малом позоришту "Душко Радовић" свечано су отворени Дани Дјечијег позоришта Републике Српске у Београду.
"Фолклорна магија" - Фото: СРНА
"Фолклорна магија"Фото: СРНА

Директор Дјечијег позоришта Републике Српске Предраг Бјелошевић изјавио је новинарима на свечаном отварању да ће се бањалучко позориште представити са три своје битне представе намијењене различитим узрастима.

Он је рекао да је "Фолклорна магија", која отвара гостовање, етно музички луткарски српски спектакл у чијој су подлози најљепше народне мелодије од Врања до Крајине, на које глумци изводе етиде о љубави, животу, смрти стварајући пред очима гледалаца импровизоване лутке од најразличитијих етно-предмета.

Друга представа која ће бити одиграна је "Вук и седам јарића у музеју бајки", намијењена дјеци узраста од четири до девет година, а трећег дана биће одиграна култна представа Дјечијег позоришта Републике Српске "Тужни принц".

"`Тужни принц` нам је отворио сва врата свијета. Са њом смо 1998. године били прваци тадашње Југославије на фестивалу у Котору, играна је на Битефу у званичној конкуренцији међу 10 представа, извођена је на `Златном делфину` у Варни, национална ТВ Бугарске је снимила филм, играла је у Лондону, Москви, Омску, Печују, Солуну....", рекао је Бјелошевић.

Куриозитет је да се представа игра већ 19 година и то са истим глумцима, а Бјелошевић подсјећа да је постављена помоћу донације тадашњег Министарства за дијаспору Србије.

Директор Малог позоришта "Душко Радовић" Алек Родић рекао је да је ово гостовање бањалучког позоришта у Београду прва сарадња, најавио узвратно гостовање у новембру у Бањалуци и изразио наду да ће прерасти у традицију.

"Позориште из Бањалуке у позориште `Душко Радовић` доноси радост. Ми радимо у `дјечијем` и `дечијем` позоришту на радост наше деце. Ово што нам Бањалучани вечерас приказују, то је заиста нешто изванредно. Они се баве врхунским луткарством на наше задовољство и драго ми је што су наши гости", рекао је Родић новинарима.

Свечаном отварању присуствовали су и директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, амбасадор БиХ у Србији Лазар Миркић, као и помоћник помоћник министра за културу Републике Српске, Тања Ђаковић, која је истакла да је изузетно поносна што Дјечије позориште Републике Српске има своје дане у Београду.

"Сматрам да ће београдска публика уживати у представама које је Дјечије позориште припремило. То су заиста изузетне представе. Ово је први пут да београдска публика има прилику да ужива у једној таквој представи као што је `фолклорна магија`", рекла је Ђаковићева.

Представа "Вук и седам јарића у музеју бајки" биће одиграна сутра у три термина, од 10.00, 12.00 и 18.00 часова, у четвртак, 23. марта у 10.30 часова поново ће се изводити "Фолклорна магија" , док ће "Тужни принц" затворити Дане Дјечијег позоришта Републике Српске у четвртак у 20.00 часова.

Дјечије позориште Републике Српске из Бањалуке основано је 30. децембра 1955. године. За посљедњих педесетак година на сцену је поставило 279 премијера, а представе је гледало више од три милиона гледалаца.

Од 2002. године организатор је традиционалног Међународног фестивала позоришта за дјецу, који сваке године окупља театре из десетак европских држава.

Дани Дјечијег позоришта Републике Српске одржавају се у организацији Малог позоришта "Душко Радовић" и уз подршку Представништва Републике Српске у Србији.

Извор: СРНА