latinica  ћирилица
23/03/2017 |  15:27 ⇒ 20:58 | Аутор: РТРС

Ђокић: Раст индустријске производње од 8,2 одсто (ВИДЕО)

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да је у Српској прошле године остварен раст индустријске производње од 8,2 одсто у односу на годину раније.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Ђокић је навео да је у области прерађивачке индустрије остварен раст од 3,6 одсто, у производњи и снабдијевању електричном енергијом, гасом и паром од 25,3 одсто, а у вађењу руда и камена од 0,4 одсто.

"Просјечан број запослених у прерађивачкој индустрији прошле године је био 52.116 и већи је за 4,5 одсто у односу на 2015. годину", рекао је Ђокић на конференцији за новинаре након сједнице Владе Српске.

Представљајући информацију о показатељима стања у области прерађивачке индустрије за 2016. годину, коју је усвојила Влада, ресорни министар је нагласио да је ова индустрија остварила извоз од 2,5 милијарде КМ, што је за 8,8 одсто више у односу на годину раније, а увоз је остварио раст од 4,12 одсто.

"Прерађивачка индустрија у укупном извозу Републике Српске је учествовала са 87,47 одсто. Покривеност увоза извозом је 70,65 одсто и већа је за три одсто у односу на 2015. годину", истакао је Ђокић.

Он је навео да је спољнотрговински дефицит прерађивачке индустрије износио око милијарду КМ и мањи је за 5,7 одсто у односу на 2015. годину.

"Према финансијским показатељима, укупан приход је већи за 6,8 одсто, приход од извоза учинака је већи за седам одсто и 66 одсто привредних субјеката је имало позитиван финансијски резултат", рекао је Ђокић.

Он је закључио да су и у првим мјесецима ове године евидентиране стопе раста у индустријској производњи, а у појединим њеним областима чак и до 20 одсто.

Говорећи о усвојеним информацијама о раду и финансирању представништава Републике Српске у иностранству прошле године, као и о предложеним програмима и плановима рада, Ђокић је рекао да је Влада задовољна њиховим радом који је веома користан.

Он је изразио увјерење да је рад представништава допринио укупним резултатима економског раста Републике Српске.

У прошлој години у прерађивочкој индустрији запослено је око 2 250 радника више него годину раније. Укупан број запослених сада износи 52 116. Само у металској индустрији ради више од 12 хиљада радника, док се дрветом бави око 10 хиљада 200 радника.