latinica  ћирилица
23/03/2017 |  18:08 ⇒ 19:26 | Аутор: РТРС

Кијев: Русија може учествовати, али путем сателита!?

Украјина је јуче представници Русије Јулији Самојловој забранила наступ на Евровизији јер је 2015. одржала концерт на Криму. Ипак, према најновијим информацијама, организатори су саопштили да Русија може наступити на такмичењу, али путем сателита.
Јулија Самојлова - Фото: Screenshot/YouTube
Јулија СамојловаФото: Screenshot/YouTube

Представници Русије је, према украјинским законима, забрањен улазак на територију Украјине наредне три године.

Из Европске радиодифузне уније (ЕБУ), организатора Евровизије, рекли су да ће поштовати законе државе домаћина али да такмичење не смије имати везе с политиком. Због тога су донијели одлуку да Русија наступи путем сателитске везе, што се није догодило никад у 60-годишњој историји овог такмичења.

Самојлова би требало да наступи у другом полуфиналу, а уколико прође у финале такође ће наступити преко сателитске везе.

Извршни супервизор Евросонга Јон Ола Санд рекао је да су разговарали с украјинским властима о томе да сви умјетници буду присутни на такмичењу за најбољу пјесму Европе у мају.

- Наш императив је Евросонг без политике и због тога смо имали обавезу да предложимо рјешење које надилази такве проблеме. Понудили смо руском Каналу 1 да Јулија свој перформанс изведе уживо путем сателита - рекао је Санд.

Из Референтне групе Евросонга се надају да Украјина неће наметнути забрану путовања и да ће успјети наћи рјешење у складу са слоганом такмичења "славимо различитости".

Званични Кремљ је позвао Украјину на преиспитивање одлуке, а Самојлова је рекла да није узнемирена.

- Представљам Русију пјесмом "Пламен гори" и не разумијем због чега Украјина у дјевојци попут мене види пријетњу. Али ја ћу наставити, јер некако мислим да се све може промијенити - рекла је Самојлова.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да одлука Украјине није фер и изразио наду да ће је поново размотрити, јер "ова одлука озбиљно умањује надолезећа такмичења".

Извор: Агенције