latinica  ћирилица
24/03/2017 |  08:17 | Аутор: РТРС

Туберкулоза глобална опасност, заражена трећина свјетске популације

У свијету се данас обиљежава Дан борбе против туберкулозе.
Туберкулоза (Фото:BigStock) -
Туберкулоза (Фото:BigStock)

Овај датум изабран је јер је тога дана давне 1882. године Роберт Кох први пут видио, односно открио, узрочника ове болести и то под обичним микроскопом. То је био први корак ка препознавању и лијечењу туберкулозе.

Процијењено је да се у свијету сваке године јавља око 8,5 милиона нових случајева и да око два милиона људи умире од туберкулозе. Од свих случајева забиљежених у Европском региону 80 одсто се односи на земље бившег Совјетског Савеза и Румунију.

Према подацима СЗО, туберкулоза је данас глобална опасност и сматра се да је у становништву има више него икада прије. Тренутно је једна трећина свјетске популације заражена бацилом туберкулозе.

Стручњаци оцјењују да је то због тога што живот савременог човјека оптерећују бројни ризици по здравље, поготово у градовима, те њиховим дјеловањем слаби здравствени капацитет и имунолошки одговор човјека. 

Као и претходних година, Република Српска се и ове године прикључује кампањи обиљежавања Свјетског дана борбе против туберкулозе.

Као и сваке године и ове ће посебна пажња бити посвећена заједничким напорима да се "нико не запостави", осврћући се на проблем стигматизације, дискриминације и маргинализације, као и на превазилажење препрека у доступности квалитетне здравствене заштите.