latinica  ћирилица
24/03/2017 |  08:49 | Аутор: РТРС

Кригла пива дневно за мањи ризик од болести срца?

Људи који умјерено пију алкохолна пића, на примјер око пола литра пива дневно, смањују своје шансе за тешка срчана обољења, јер од њих чешће обољевају особе које уопште не конзумирају алкохол, показали су резултати обимног истраживања.
Пиво (Фото: Thinkstock) -
Пиво (Фото: Thinkstock)

Умјерено конзумирање алкохола, којим се обично сматра до 14 алкохолних јединица недјељно, односно флаша и по вина или четири литра пива, доводи се у везу са смањеним ризиком од неких, али не свих кардиоваскуларних оболења, пренио је британски Индипендент.

Научници су открили да особе које умјерено конзумирају алкохол имају мање изгледе да оболе од седам срчаних обољења, међу којима су ангина пекторис и срчани удар узрокован тромбом, у односу на људе који не пију уопште или пију прекомјерно.

Истраживачи Универзитета "Кембриџ" и Универзитетског колеџа у Лондону анализирали су електронске здравствене картоне готово два милиона здравих одраслих Британаца, а резултати објављени у британском медицинском часопису ослањају се на претходне налазе да конзумирање алкохола у дозвољеним границама може да смањи ризик од срчаних обољења.

Шеф истраживачког тима Стивен Бел рекао је за Индипендент да је истраживање обухватило 1,93 милиона одраслих и да је то већи број него када се саберу учесници свих претходних истраживања и да резултати представљају цијелу популацију.

Бел је рекао да постоје бројна објашњења за нова открића.

- У сфери биологије, људи који умјерено пију склони су нижим нивоима упалних процеса или вишим нивоима доброг холестерола. Али неко ће рећи да су ти људи здравији и друштвено активнији и да је то прије разлог што рјеђе обољевају од срца него испијање алкохолних пића само по себи - објаснио је Бел.

У поређењу с умјереним конзумирањем, потпуно избјегавање алкохола доводи се у везу са повећаним ризиком од нестабилне ангине пекторис, срчаног удара, изненадне смрти, срчане инсуфицијенције, абдоминалне анеуризме, периферне васкуларне болести и срчаног удара узрокованог лошом циркулацијом.

С друге стране, изгледа да потпуно избјегавање алкохола нема утицај на хроничну стабилну ангину пекторис, срчани застој, мождани удар изазван тромбом нити на крварење у мозгу.

Прекомјерно конзумирање алкохола повезује се с повећаним ризиком од већине болести, али и смањеним ризиком од срчаног удара и ангине пекторис, показало је поменуто истраживање.

Бел је истакао да особе које уопште не пију не треба да почну да конзумирају алкохол због тих резултата и да постоје ефикаснији и безбједнији начини за смањивање ризика од срчаних болести - попут здраве исхране.

Извор: РТС