latinica  ћирилица
24/03/2017 |  13:13 | Аутор: РТРС

"Ледо" из Читлука није увозио спорни ослић

Агенција за безбједност хране БиХ обавијештена је да предузеће "Ледо" из Читлука није увозило, нити дистрибуисало на тржиште БиХ производ ослић без главе, поријеклом из Шпаније, у којем је у Хрватској утврђено присуство ендопаразита.

Ријеч је о производу фирме "Ледо" - ослић без главе, тежине 500 грама, датум замрзавања 8. април 2016. године, поријеклом из Шпаније.

Коначну информацију о овом случају Агенција ће објавити по окончању инспекцијског надзора и пријему повратне информације од надлежних органа од којих је затражено спровођење одговарајућих мјера, речено је Срни у овој агенцији.

Хрватско Министарство пољопривреде саопштило је јуче да се због присутности ендопаразита из продаје повлачи производ ослић без главе, поријеклом из Шпаније, које је на хрватско тржиште пласирано у паковању компаније "Ледо".

Производ не представља опасност за здравље људи, али због видљиве присутности паразита анисакис сп. није у складу са нормама о утврђивању одређених хигијенских правила за храну животињског поријекла.

Извор: СРНА