latinica  ћирилица
24/03/2017 |  16:36 ⇒ 17:17 | Аутор: РТРС

Српска постигла значајне резултате у области водопривреде

Помоћник министра за водопривреду Републике Српске Чедомир Стојановић изјавио је на стручном скупу у Зеници да је Српска постигла значајне резултате у области водопривреде, посебно у периоду након поплава из 2014. године до данас.
Милан Кикић на скупу поводом Свјетског дана вода - Фото: СРНА
Милан Кикић на скупу поводом Свјетског дана водаФото: СРНА

Он је рекао да ће надлежно министарство и Јавна установа "Воде Српске" и убудуће, у складу са законским актима и усвојеним стратегијама управљања, радити на убрзаном унапређењу сектора вода на подручју Републике Српске.

Делегација Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и "Вода Српске" имала је запажено учешће на централном скупу обиљежавања Свјетског дана вода који је 22. и 23. марта одржан у Зеници.

У саопштењу "Вода Српске" наводи се да су скупу присуствовали представници свих релевантних државних и ентитетских институција у области водопривреде, као и велики број домаћих и страних стручњака који су размијенили искуства и информације о управљању водама на овом подручју.

Директор "Вода Српске" Милан Кикић истакао је да су у Републици Српској до сада уложена значајна средства у пројекте заштите од вода, али да би у наредном периоду у заштиту требало много више улагати.

Тема овогодишњег Свјетског дана вода била је отпадне воде, односно управљање отпадним водама, што је глобални проблем.

"У Републици Српској и БиХ не постоји ни приближно довољно постројења за пречишћавање отпадних вода које се враћају у природне водотоке из индустрије, канализације, те након употребе у пољопривреди, са сметлишта, депонија и других извора загађења", истиче се у саопштењу.

Због тога би требало да један од приоритетних праваца будућег развоја сектора вода у Републици Српској и БиХ буде изградња система за сакупљање и пречишћавање отпадних вода, као основни предуслов за заштиту квалитета површинских и подземних вода.

У стручном дијелу скупа у Зеници виши стручни сарадник за заштиту вода у "Водама Српске" Јелена Вићановић представила је рад "Процјена утицаја нетретираних отпадних вода на водотоке Републике Српске", који је изазвао бројне позитивне коментаре.

У "Водама Српске" оцјењују да је тиме употпуњен изузетно добар укупан утисак који је делегација из Српске оставила на скупу у Зеници.

Извор: Срна