latinica  ћирилица
24/03/2017 |  17:12 ⇒ 18:08 | Аутор: РТРС

Амфилохије: Није НАТО Европа, он је одрицање од истинске и праве Европе

Светом архијерејском литургијом у Цркви Светог Саве и парастосом страдалима у Тивту, које је служио митрополит црногорско-приморски Амфилохије са свештенством, данас је обиљежено 18 година од почетка НАТО агресије на СР Југославију.
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије - Фото: СРНА
Митрополит црногорско-приморски АмфилохијеФото: СРНА

Митрополит Амфилохије поручио је да се садашња црногорска власт одриче свега најсветијег што је у Црној Гори било и остало.

"Та власт пљује на мученичку крв свих оних који су живот свој положили за вјеру и отачаство. Идеологија је та која и сада влада, а коју ја називам `монтенегринска идеологија утемељена на дукљанској митологији`, па не чуди што се та власт одрекла и Косова и Метохије", рекао је митрополит Амфилохије.

Он је истакао да терористе који су 1999. ратовали на Косову, никако не треба изједначавати са часним албанским народом, о коме је најљепше странице написао српски војвода Марко Миљанов.

"То је народ кога ми поштујемо, кога ми волимо, са којим нас је Бог упутио да живимо и дијелимо и земљу и божија добра. Они који су изазвали то братско поклање на Космету одрекли су се прво себе, свога народа и закона дукађинскога, онога што је најчасније и најчеститије у албанском народу", напоменуо је митрополит Амфилохије.

Он је оптужио црногорску власт да се данас клања страним силама које су допринијеле избијању рата у бившој Југославији.

"То су носиоци тираније над Европом. Није НАТО Европа - НАТО је одрицање од истинске и праве Европе, одрицање од народа који су себе на прави начин уградили у Европу темељећи све своје историјско биће у вјери у Христа богочовјека", каже митрополит Амфилохије.

Он је додао да је то оно чему сада стреми и чему се до земље поклонила `обезбожена и некрштена` власт.

"Нека се клања власт, али ко јој даје право да то чини у име овог закланог народа који је кроз вијекове жртвовао себе за слободу и отачаство?", упитао је митрополит Амфилохије.

Он је оцијенио да НАТО поткопава темеље истинске и праве Европе.

Митрополит Амфилохије поручио је да би Црна Гора, "као што је то 1941. учинила уставши против фашизма, требало да буде свједок пред Европом истинске слободе и достојанства и да помогне европским народима да се ослободе те куге која уништава истинско духовно и морално достојанство саме Европе".

На градском гробљу Брдишта, митрополит Амфилохије служио је парастос страдалима и помен погинулим Тивћанима - припаднику 63. падобранске бригаде Војске Југославије Марку Аврамовићу и припаднику МУП-а Црне Горе Драгану Бјелановићу.

Парастосу су присуствовали чланови породица војника Аврамовића и полицајца Бјелановића, те ветерани 63. падобранске бригаде Војске Југославије из Ниша.

О двојици погинулих припадника безбједносних снага СР Југославије говорио је Аврамовићев ратни друг из 63. падобранске бригаде, данас горњогрбаљски парох, отац Михајло Бацковић.

"Марко је био професионални војник 63. падобранске бригаде, мој друг, брат и саборац. Драгана, нажалост, нисам упознао. Био је полицајац који је страдао на Косову и Метохији. Двојица, уз многа имена часних и великих, управо из Црне Горе, пострадали су и дали свој живот", нагласио је свештеник Бацковић.

Извор: Срна