latinica  ћирилица
24/03/2017 |  17:48 ⇒ 18:27 | Аутор: РТРС

Бугарски националисти блокирали границу са Турском

Бугарски националисти блокирали су три гранична прелаза са Турском како би спријечили на хиљаде Турака са бугарским пасошима да дођу у Бугарску и гласају на изборима у недјељу, преноси АФП.
Бугарски националисти блокирали границу са Турском - Фото: AFP
Бугарски националисти блокирали границу са ТурскомФото: AFP

Протести означавају нову ескалацију тензија у односима између Бугарске, која је чланица ЕУ, и сусједне Турске због отворене подршке званичне Анкаре новој партији која представља турску мањину у Бугарској.

Око 50 демонстраната окупило се код села Капетан Андрејево. Они су махали плакатима на којима је писало “Бугарска изнад свега!“ и “Не турском мијешању!“, а преко звучника су пуштали патриотске пјесме.

“Остаћемо овде дан и ноћ да очувамо суверенитет наше домовине“, рекао је организатор протеста Валери Симеонов.

У Бугарској живи 700.000 муслимана, од којих су већина Турци, а најмање 200.000 Турака са бугарским пасошима живи у Турској.

Они су традиционално гласали за Покрет за права и слободе, али је та партија постала веома критична према Турској и њеном предсједнику Реџепу Тајипу Ердогану.

Како преноси француска агенција, званична Софија се пожалила на мијешање Анкаре у изборе, а у јучерашњем љутитом обраћању Ердоган је оптужио Бугарску да пред гласање “ствара огроман притисак“ на тамошње Турке.

Између 60.000 и 90.000 држављана Бугарске који живе у Турској регуларно гласа на изборима, али је према новим правилима број биралишта у Турској смањен са 100 на 35.

Извор: Срна