latinica  ћирилица
24/03/2017 |  18:00 | Аутор: РТРС

Талат Џефери нови предсједник Собрања Македоније?

Кандидат нове парламентарне већине за предсједника Собрања Македоније биће дугогодишњи посланик ДУИ Талат Џафери, изјавио је данас портпарол највеће албанске странке Бујар Османи.
Македонско Собрање -
Македонско Собрање

Он је Телевизији 21 рекао да је то одлучено послије унутрашњих анализа и консултација са другим политичким партијама.

- Талат Џафери ће бити кандидат и сљедећи предсједник Собрања Македоније - рекао је Османи тој кабловској телевизији која програм емитује претежно на албанском језику.

Талат Џафери је био припадник ОНА (УЧК) из које је настала странка ДУИ, која је посљедњих година владала Маледонијом у коалицији са ВМРО ДПМНЕ, дугогодишњи је посланик, а био је и министар одбране у Македонији.

Према Телевизији Телма, у СДСМ, странци која предводи новоформирану парлментарну већину, нису то потврдили, наводећи да ће се у понедјељак знати ко ће бити предсједник Собрања.

Према најавама, македонски парламент би у понедељак требало да настави конститутивну сједницу на којој ће бити изабран предсједник.

Сједница Собрања је прекинута 30. децембра одмах након верификације мандата посланика због непостојања парламентарне већине која би дала предсједника.

Лидер опзиционог СДСМ Зоран Заев је у фебруару са албанским странкама ДУИ, Беса и Алијанса за Албанце формирао парламентарну већину и очекује да ће након конституисања скупштине од предсједника државе Ђорђа Иванова ипак добити мадат да формира владу.

Иванов је одбио да додијели мадат Заеву, јер сматра да са партнерима са којима је створио већину ради против интереса Македоније.

Извор: Блиц