latinica  ћирилица
24/03/2017 |  18:58 | Аутор: РТРС

Затворен симпозијум Инфотех-Јахорина

Шеснаести међународни научно-стручни симпозијум Инфотех-Јахорина 2017, чији је организатор Електротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву, затворен је вечерас на Јахорини.
Инфотех Јахорина - Фото: РТРС
Инфотех ЈахоринаФото: РТРС

На симпозијуму је од 149 пријављених радова изложено скоро 90 одсто у 11 сесија у областима електротехнике, а била је организована и студентска сесија на којој су студенти излагали своје радове, рекао је декан ЕТФ-а Универзитета у Источном Сарајеву Зоран Љубоје.

- Ако се узме у обзир економска ситуација у којој се налазимо, могу рећи да смо јако задовољни бројем и квалитетом радова који су представљени на овогодишњем симпозијуму, а имамо и неколико нових идеја које ћемо уврстити већ у наредном Инфотеху- истакао је Љубоје.

У склопу симпозијума представници БХАНСА /Агенција за пружање услуга у ваздушној пловидби БиХ/ одржали су презентацију о теми "Ваздухопловна техника у контроли летења".

Основне тематске области овогодишњег симпозијума биле су Рачунарски системи и софтвер, Комуникациони системи и технологије, Енергетски системи, Производни системи, Системи управљања и Електронски системи.

Рад симпозијума одвијао се у оквиру сједница, округлих столова, предавања по позиву и презентација.

Суорганизатори скупа били су Електротехнички факултет Универзитета у Бањалуци, Електротехнички факултет Универзитета Београд, Електронски факултет нишког универзитета, Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду и Алумни асоцијација инжењера електротехнике Источно Сарајево.

Симпозијум Инфотех-Јахорина 2017 наставак је међународног Симпозијума Јахорина који је посљедњи пут одржан 1991. године на Јахорини.

На првом научно-стручном симпозијуму Инфотех-Јахорина, који је одржан у марту 2001. године на Јахорини, изложена су 53 рада, шест фирми представиле су своје програме развоја и производње опреме у области телекомуникација, енергетске електронике, електроенергетике и аутоматског управљања процесима.

Извор: СРНА