latinica  ћирилица
24/03/2017 |  19:31 ⇒ 21:02 | Аутор: РТРС

Пошумљавање на Мањачи (ВИДЕО)

Радници Шумског газдинства Бањалука и Шума Српске учествовали су у акцији пошумљавања, у којој је посађено 12.500 садница смрче на површини од пет хиљада хектара. Акција је организована на платоу изнад села Зеленци на Мањачи код Бањалуке.
Пошумљавање на Мањачи - Фото: РТРС
Пошумљавање на МањачиФото: РТРС

Око 130 радника Шумског газдинства Бањалука и дирекције Шума Републике Српске, од раних јутарњих часова пошумљавали су три локалитета на подручју Мањаче. Санирали су терене на којем је раније у пожару потпуно уништена висока букова шума.

План је да засадимо око 12,5 хиљада садница, по два човјека у екипи, то дође по неких 200 садница да се засади, рекао је Зоран Филиповић из Шумског газдинства Бањалука.

У Шумском газдинству Бањалука најављују да би санација овог пожаришта требало да буде завршена до краја године.

"У ранијем периоду смо посадили већ 10.000 и за јесен ове године биће још 5.000 садница и тим би завршили санацију овог пожаришта", каже Миле Квочка руководилац ревира Бронзани Мајдан у Шумском газдинству Бањалука.

Осим експлоатације, у Шумама Српске истичу да велику пажњу придају њеном очувању. С првим данима прољећа широм Српске и прва пошумљавања.

"За такве потребе у овој години обезбијеђено је пошумљавање око 17 милиона садница на нивоу предузећа. Са првим прољетним данима укључени су сви организациоони дијелови којих има 30", изјавио је Драган Грабовац савјетник директора ЈП "Шуме Српске".

Након прољећне, акције пошумљавања широм Републике Српске биће настављене и током јесени.

Планирано је да се тада у акцију укључе и ученици основних и средњих школа и студенти.