latinica  ћирилица
24/03/2017 |  20:05 | Аутор: РТРС

Подгорица- Мајке прекидају штрајк глађу, али настављају протесте

Кориснице накнада за троје и више дјеце одлучиле су да прекину штрајк глађу, али ће наставити протесте испред зграде Скупштине Црне Горе, рекла је предсједник Координационог одбора жена Жељка Савковић.
Протест мајки из Црне Горе испред зграде Владе - Фото: ТАНЈУГ
Протест мајки из Црне Горе испред зграде ВладеФото: ТАНЈУГ

Оне су се на тај корак одлучиле након што је Уставни суд донио одлуку да су измјене и допуне Закона о социјалној и дјечјој заштити, којима су умањене накнаде мајкама, у складу са Уставом.

- Нећемо да дозволимо да уживајају док нас гледају како умиремо ту. Протест ћемо наставити мирно и достојанствено - поручила је Савковићева и поново позвала грађане да им се придруже у протесту.

Она је захвалила свима који су финансијски и логистички помогли мајке које 23 дана протестују испред црногорске скупштине.

- Хвала и онима који нам нису пружили подршку. Хвала и полицајцима који су нас све ове дане бодрили и пружали нам подршку - рекла је Савковићева и додала да мајке не желе насилне протесте.

Измјенама и допунама Закона о социјалној и дјечјој заштити, накнаде су смањене са 336 на 264, односно са 192 на 144 евра, због чега њихове кориснице протестују од 2. марта испред црногорског парламента, а неке су 11 дана штрајковале глађу.

Извор: СРНА