latinica  ћирилица
24/03/2017 |  22:06 | Аутор: РТРС

Трампов дебакл – није успио да обори Обамакер

Предсједавајући Представничког дома САД Пол Рајан повукао је приједлог о поништавању Закона о доступној заштити такозваном Обамакеру због мањка подршке.
Доналд Трамп, предсједник САД-а (фото:  AP Photo/ Pablo Martinez Monsivais) -
Доналд Трамп, предсједник САД-а (фото: AP Photo/ Pablo Martinez Monsivais)

Рајан је повукао закон након што га је Доналд Трамп позвао и затражио да оконча дебату без гласања, рекла је његова портпаролка Ешли Стронг.

Тиме је једно од главних обећања америчког предсједника да ће измијенити закон о здравственој заштити и тиме пониште реформу здравственог система свог претходног предсједника Барака Обаме озбиљно доведено у питање, јер му се оштро противили и поједини републикански посланици, наводи агенција АП.

Доналд Трамп и Пол Рајан раније данас су у Бијелој кући, уочи гласања о поништавању Закона о доступној заштити такозваном Обамакеру, одржали састанак о недостатку подршке за усвајање новог закона.

Портпарол Бијеле куће Шон Спајсер рекао је да је Доналд Трамп сигуран да је урађено све што је било у моћи његове администрације да се придобије 216 гласова потребних за усвајање новог закона којим би биле поништене реформе здравственог система Барака Обаме.

Бијела кућа је саопштила да сумња да ће гласање о измјенама закона о здравственој заштити у Представничком дому бити успјешно.

Расправа о Обамакеру најпре је била заказана за четвртак, али је гласање одложено због мањка подршке, Трамп је раније запријетио да данас мора да се гласа или неће бити укидања Обамакера.

Циљ закона о здравственој заштити бившег предсједника био је смањење броја здравствено неосигураних Американаца, а више десетина хиљада фирми позвано је да плаћају дио здравственог осигурања за своје раднике.

Трамп је оцијенио да је то довело до смањења радних мјеста и најавио је да ће гласања у Представничком дому бити, без обзира на подршку.

Извор: Бета