latinica  ћирилица
25/03/2017 |  12:10 | Аутор: РТРС

Вучић са Путином о економској, војној, културној и сарадњи у туризму

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да ће са предсједником Русије Владимиром Путином разговарати у понедјељак, 27. марта, о четири теме - економској, војно-техничкој, културној и сарадњи у области туризма.
Путин и Вучић у Москви (фото: Танјуг - Влада Србије) -
Путин и Вучић у Москви (фото: Танјуг - Влада Србије)

Вучић је навео да га са Путином очекује "сусрет у четири ока", као и сусрет делегација Србије и Русије, те нагласио да ће у оквиру разговора о економској сарадњи бити ријечи о "привлачењу" руских компанија у Србију.

"Биће ријечи о томе како привући руске инвеститоре у Србију, да производња буде 51 одсто српска и да се ти производе извозе првенствено у земље ЕУ, Турске, али и на друга тржишта", рекао је Вучић за ТВ "Пинк".

Он је истакао да ће бити разговарано и о преради воћа и поврћа, те нагласио да руска "Сбербанка" постаје већински власник хрватског "Агрокора".

"Треба да видимо како да ти трговински ланци у Србији који послују у оквиру `Агрокора` и имају на хиљаде запослених, наставе да раде, али и да видимо шта са `Дијамантом` и свим другим фабрикама које су биле прешле у руке хрватског `Агрокора`", каже Вучић.

Премијер Србије рекао је да је због пада рубље и цијена нафте и гаса опала и робна размјена Србије и Русије, те да ће у Москви бити ријечи о поновном побољшању ове размјене.

Вучић је навео да у намјенској индустрији Србија данас највише сарађује са Русима, као и да дијелове за своја оклопна возила узима од Русије - за оклопна возила "Лазар" и "Милош".

Он каже да, када је ријеч о војно-техничкој сарадњи, очекује финализацију једног дијела те сарадње, те да за Србију није важна само полицијска заштита неба, него и заштита неба од потенцијалног напада у будућности.

"Ту је реч о набављању противавионских система и снажних противоклопних система, као и трупних противоклопних система, вероватно БУК", истакао је Вучић.

Он је нагласио да ће разговарати и о културној сарадњи, братимљењу српских и руских градова као што су Београд и Москва, али и о туризму, при чему је посебно истакао српске бање и озбиљна улагања у њих.

Вучић каже да је Србија данас много способнија и снажнија у одбрамбеном смислу и да никоме неће дозволити враћање у прошлост и "македонске сценарије".

Премијер Србије додао је да ова земља сарадњом са Русијом жели да ојача своју војску, али да остаје војно неутрална.

Он је нагласио да Србија остаје на европском путу и да је "везана" за Западну Европу јер 65 одсто српског извоза иде на запад Европе и још 20 одсто у регион.

Извор: Срна