latinica  ћирилица
25/03/2017 |  16:43 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Бијељина: Петиција за повећање износа за социјална давања (ВИДЕО)

Чланови Удружења "Другачији свијет" из Бијељине које окупља лица с посебним потребама покренули су потписивање петиције за повећање износа за социјална давања за смјештај дјеце у властиту породицу. Претходно увећана накнада, смањена је након само три мјесеца.
Другачији свијет - Фото: РТРС
Другачији свијетФото: РТРС

Ика Стевановић за 32 -годишњег сина који болује од аутизма примала је 290 марака. Износ је сада смањен на 145 марака.

- Само три јесеца су нас пустили и одмах смањили, чим су добили фотеље и столице одмах су нашу дјецу заборавили. Свака част свима, сви који примају било какво примање али свако је могао нешто у животу да уради. Наша дјеца не могу да умзу ни комад хљеба сами у руке и зар они да буду први скинути са примања, прича Ика.

Смјештај у одговарајућу установу, кошта око 760 марака. 20 одсто тог износа, родитељима који о дјеци брину 24 сата дневно, није довољно.

Претходна скупштинска већина у Бијељини, предвођена СНСД-ом, у јуну прошле године усвојила је одлуку о повећању социјалних давања породицама дјеце с посебним потребама са 20 на 40 одсто законске основице. Већ у децембру, нова скупштинска већина преполовила је износ. Родитељи, који 24 сата брину о дјеци, петицију ће у градску управу предати 2. априла на Дан аутизма.

 - Желимо да наша дјеца буду равноправни чланови овог друштва, желимо да се помогне родитељима и њиховим породицама, истакла је Катја Благић, предсједница Удружења "Другачији свијет".

- Треба наћи мало разумијевања и могућности из градског буџета, уважити тих 135 породица која се финансирају овим давањима која су заиста минимална, поручио је Недељко Ћорић, одборник СНСД-а у Скупштини града Бијељина.

У Бијељини 130 особа остварује право на туђу његу и помоћ као и надокнаду за смјештај у властиту породицу у износу од 20 одсто цијене установе у коју се таква лица обично збрињавају. У Бањалуци, нпр. тај износ је 50 одсто.