latinica  ћирилица
25/03/2017 |  17:39 ⇒ 17:47 | Аутор: РТРС

14. Београдаски фестивал игре, овације за балет из Ванкувера

Наступом ванкуверске трупе Балет БЦ у Сава Центру, почео 14. Београдаски фестивал игре и том приликом је извршном директору те канадске плесне компаније Браниславу Хенселману уручено признање "Вип позива".
Бранислав Хенселман - Фото: ТАНЈУГ
Бранислав ХенселманФото: ТАНЈУГ

Рођеном Београђанину, предсједнику Савјета канадске асоцијације балетских компанија, који је своје балетско образовање стекао у Минхену и Лондону да би се Балету БЦ придружио након мандата на мјесту извршног продуцента Компаније Мајкла Кларка у Лондону, награду је уручио директор компаније "Вип мобиле" Дејан Турк.

Турк је истакао да су 10 година поносни партнер Београдског фестивала игре и подсјетио да су установили награду "Вип позива" за српске умјетнике који су прославили своје и име Србије широм свијета, учинивши својим дјелима искорак.

Хенселман, шести лауреат "Вип позива", захвалио је оснивачу Београдског фестивала игре Аји Јунг, компанији "Вип мобиле", ансамблу Балета БЦ, "који је унио магију у његов живот", а посебно публици.

"Без вас ово што ми радимо, не би имало смисла. Ово је награда за вас", поручио је Хенселман окупљенима у Сава Центру након наступа чланова Балета БЦ. Играчи ванкуверске трупе извели су два комада - "Усамљени ехо" Канађанке Кристал Пајт и "Бил" Израелке Шарон Ејал, а београдска публика их је неколико пута поздравила овацијама и громогласним аплаузом.

Брамсове сонате за чело и клавир биле су мотив за дјело "Усамљени ехо" - Алегро из опуса 38, који ођекује храброшћу и амбицијом послужио је кореографкињи Кристал Пајт да истражује брзину и проток, конфликт унутар и између људских тела, док се, користећи емотивни "Адађо" бавила идејом стварање јединствене целине сачињене од седам играча који чине комплексно биће.

Карактеристичан стил Шарон Ејал и њен сензуални кореографски језик одушевио је београдску публику, која је овацијама наградила посвећен и прецизиан израз играча у комаду који комбинује игру, музику и дизајн.

Балет БЦ већ сутра ће се представити у Новом Саду, а Београђане у недјељу очекује Шкотски плесни театар са кореографијом "Јама" Дамијена Жалеа.

Београдски фестивал игре, који ће до 11. априла представити више од 30 кореографија 15 компанија из 10 земаља, званично је отворио балетска звезда Ђузепе Пиконе, док је Аја Јунг истакла да су стигли до 14. године са идејом да позоришна сцена постане "простор за надметање у магији, слободи, машти, изазовима, да буде прозор у свијет и огледало у коме се добро виде наша осјећања, стрепње и могућности".

"Ту савремену и необуздану игру храбро смо увели у наше животе допуштајући да нам одреди вријеме, најави прољеће, донесе празник и представи умјетнике који се свакодневно изнова доказују на даскама театра, који живе и путују од успјеха своје умјетности без застајкивања и враћања музике", рекла је Јунг.

Извор: Танјуг