latinica  ћирилица
26/03/2017 |  10:43 | Аутор: РТРС

Новаковић: Опстајемо и живимо захваљујући вјерној публици

Директор Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић рекао је да позориште данас на овим просторима живи и опстаје захваљујући вјерној публици и људима који прате рад ове културне установе.
Народно позориште Републике Српске - Фото: РТРС
Народно позориште Републике СрпскеФото: РТРС

Новаковић је истакао да је 27. март, Међународни дан позоришта, прилика да се и осталима скрене пажња на значај позоришне умјетности и улагања у њено подизање на што виши ниво.

"Захваљујући нашој вјерној публици ми у овим за културу и позоришну умјетност злим временима опстајемо и ту смо гдје јесмо", рекао је Новаковић Срни.

Он је навео да се у Народном позоришту Републике Српске сваке године одигра око 205 представа, не рачунајући гостујуће представе.

"Ако томе додамо и представе театара који гостују код нас, онда можемо рећи да у позоришту сваки дан игра понека представа. Из тога можемо закључити да је наш посао црначки и убитачан, јер мало који театар у региону ради тим темпом", рекао је Новаковић.

Истичући да се све турбуленције у друштву и те како одражавају на културу и културни производ, Новаковић је навео да се то се нарочито односи на визуелне умјетности, које од народа и средине у којој живи траже озбиљну подршку у виду љубави, из које се рађају права дјела и праве вриједности.

"Да бисмо се одбранили од турбуленција, покушали смо да направимо илузију, са скафандером у њој, којим се бранимо од могућих негативних утицаја политике на позориште и културу. Колико у томе успијевамо – то је ствар процјене", рекао је Новаковић.

Он сматра да за сада позориште има добре заштитне механизме, како политика не би могла битно утицати на дешавања и кретања у позоришној умјетности.

Новаковић је оцијенио да је Бањалуци, као сједишту Републике Српске, потребна и нова, велика, озбиљна позоришна и мултифункционална сала, која би могла да одговори потребама главног града Републике.

"То значи да би у тој сали могла да се одигра и позоришна, али и балетска представа, оперета, затим филхармонијски, али и сви концерти умјетника који завређују да дођу на даске које живот значе", рекао је Новаковић.

Према његовим ријечима, Народно позориште Републике Српске обиљежиће 27. март, Међународни дан позоришта, извођењем монодраме НАСТеатра "Пјесник за пјеснике – Момчило Настасијевић".

Мисионарску поруку, додао је он, која се тај дан чита у свим позориштима, прочитаће глумица Народног позоришта Љиљана Чекић.

"Дали смо прилику пјесницима да глумцима буду озбиљна конкуренција и обиљеже Дан позоришта у Националном театру", рекао је Новаковић.

Монодрама "Пјесник за пјеснике - Момичило Настасијевић" у извођењу Ивана Перковића биће одиграна сутра у 20.30 часова на сцени "Петар Кочић" Народног позоришта Републике Српске.

Извор: Срна