latinica  ћирилица
26/03/2017 |  18:02 ⇒ 27/03/2017 | 12:53 | Аутор: РТРС

ММФ ипак продужио рок за БиХ - хоће ли бити сагласности о Закону о акцизама? (ВИДЕО)

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да постоји опредијељеност да ЕУ опстане и функционише, али да ће бити тежак задатак одржати Унију снажном и учинити је поново привлачном.
Међународни монетарни фонд (Фото: Sputnik/Natalia Seliverstova) -
Међународни монетарни фонд (Фото: Sputnik/Natalia Seliverstova)

Реформска агенда БиХ је у блокади, као и испуњавање услова ММФ-а.

Након што је посљедњи рок пробијен, ММФ ипак је, до половине априла, продужио рок за испуњавање услова из Писма намјере.

Српска није препрека реализацији аранжмана с ММФ-ом, каже предсједник Милорад Додик, који подсјећа да други нивои власти нису испулили своје обавезе. Истиче да су раније, када Република Српска није могла да испуни обавезе, средства ММФ-а редовно ишла према Федерацији.

- Сада када Српска испуњава обавезе, ФБиХ то не чини, као ни заједнички ниво. То говори о селекцији која је за нас потпуно неприхватљива, поручио је Додик.

Упркос томе, буџет Српске је стабилан а обавезе се редовно извшравају, каже Додик. И док су ставови СДС-а протеклих дана били прилично изричити, предсједник СДС-а данас тврди да ће подржати Закон о акцизама, само ако постоји могућност да се грађанима врате додатни намети, путем плавог дизела.

- Нека господа нареде својим посланицима да се врате у парламент и нека изгласају закон. Али, СДС да гласа за Закон о акцизама, те да нове намете даје грађанима Српске, а да при томе не покушава да путем плавог дизела један дио врати тим грађанима, не пада нам на памет, рекао је Вукота Говедарица, предсједник СДС-а.

У СНСД-у кажу, да је на парламентарној већини на нивоу БиХ да уради свој дио посла.

СНСД у парламенту БиХ неће бити дио система допуне политике СДС-а и да ће се на испуњавању услова ММФ-а видјети постоји ли парламентарна већина на нивоу БиХ, истакао је Никола Шпирић, посланик у Представничком дому Парламента БиХ.

Говорећи о реформској агенди, предсједница Владе Жељка Цвијановић истакла је да је БиХ у перманентој кризи, и да није реално очекивати да добије статус кандидата крајем године, како су то најављивали политичари с нивоа БиХ. Блокирана је Реформска агенда, која је је дизајнирана као неко "спасоносно" рјешење управо за деблокаду европског пута БиХ, каже Цвијановићева за Срну.

Апсурд је у томе да је тај процес блокиран управо од оних политичких структура које чине власт на нивоу БиХ, а који су највише и причали о Европи и реформама, и који су први потрчали да потпишу Реформску агенду, поручила је премијерка Српске.

Према њеним ријечима, земља која је свако мало у институционалној блокади и тешкој политичкој кризи, не креће се нигдје, а поготово не према ЕУ.

- То је реалност, без обзира да ли неко желио или не желио да се с том истином суочи, констатовала је премијерка Српске.