latinica  ћирилица
26/03/2017 |  18:26 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Традиционално дружење некадашњих сабораца ВРС на Мотајици

Традиционално дружење некадашњих сабораца из прњаворских бригада, припадника Војске Републике Српске, одржано је данас на локалитету Липе на Мотајици, као знак сјећања на 24. март 1992. године када је на овом мјесту Територијална одбрана зауставила продор непријатељских јединица према бањалучкој регији.
Традиционално дружење некадашњих сабораца ВРС на Мотајици (Фото: prnjavor.info/TV K3 -
Традиционално дружење некадашњих сабораца ВРС на Мотајици (Фото: prnjavor.info/TV K3

Предсједник Борачке организације општине Прњавор Владо Живковић истакао је да су борца из прњаворског краја били припадници 124. ратне јединице и учествовали у највећим биткама за стварање Републике Српске.

Живковић је напоменуо да су прњаворски борци учествовали у одбрани своје општине, затим у ослобађању Дервенте и Брода, пробоју Коридора, те на ратиштима у Брчком, Братунцу, на Озрену, у Добоју, Новом Граду, Теслићу и другим мјестима.

"Наше је право било да штитимо и бранимо свој народ. На том путу погинуло је 626 бораца", нагласио је Живковић.

Он је навео да је као један од ратних команданата поносан на све борце и старјешине са подручја општине, јер нико од њих није оптужен нити је одговарао за ратне злочине.

Дружењу некадашњих сабораца присуствовао је и начелник општине Прњавор Дарко Томаш који је истакао да погибија 626 бораца са подручја ове локалне заједнице говори о жртви коју је поднио Прњавор.

"Због тога овај датум и све те људе никада не смијемо заборавити", рекао је Томаш и изразио увјерење да ће Борачка организација и наредних година наставити обиљежавати овај дан, уз пуну подршку локалне власти.

Извор: Срна