latinica  ћирилица
26/03/2017 |  19:59 ⇒ 21:29 | Аутор: РТРС

НСРС у уторак о Декларацији СДС-а о заштити Дејтонског споразума (ВИДЕО)

О СДС-овој Декларацији о заштити Дејтонског споразума изјашњаваће се посланици Народне скупштине у уторак. Да циљ није само заштита Дејтона него спречавање Хрвата да добију свој ентитет, открива предсједник странке.
Сједница Народне скупштине Републике Српске (Фото: НСРС) -
Сједница Народне скупштине Републике Српске (Фото: НСРС)

Представници институција Републике Српске сматрају да се ради о документу који умногоме подсјећа на онај усвојен у Федерацији, на приједлог СДА.

Након што је СДА у Федералном парламенту поручила Хрватима да ентитет не могу да добију, исто покушава и СДС, али кроз парламент Српске. Наслов Декларације односи се на заштиту Дејтонског споразума, али се декларативно спомињу и пут ка ЕУ и стратешки циљеви Српске.

- Имајући у виду да се свашта дешавало, од Прудског споразума до додатне федерализације БиХ која је идеја ХДЗ-а а која несумњиво задире у територијални интегритет Републике Српске. Дакле, претензије на Посавину. Те ствари требамо зауставити, истакао је Вукота Говедарица предсједник СДС-а.

- Није случајно да се баш сада спомиње та Декларација, каже предсједник Српске. СДС се покушава у свему угледати на СДА, каже Милорад Додик.

- То је обавеза коју су преузели од Бакира. Требате видјети да је у Федералном парламенту била слична декларација и она се своди на то на покушај да СДС сврста политику Српске иза Бакира, поручио је Додик.

Бивши предсједник Народне скупштине, не види никакву логику у СДС-овом приједлогу. Требало је, каже Душан Стојичић, да се прво консултују са свим странкама или макар коалиционим партнерима и нађу компромис око таквог документа.

- То је један чудан приједлог, да хоћете дијалог на нивоу заједничких институција у Сарајеву,  а нећете га у Бањалуци. Не само да не позивате на тај дијалог, већ СДС руководство не жели у Бањалуци дијалог, истакао је Стојичић.

А коалициони партнер, НДП, у рукавицама наступа према предложеној Декларацији. Треба заузети став према посљедњим дешавањима у БиХ, каже Драган Чавић, али сумња да ће се то десити у уторак.

- То је приједлог СДС-а али не вјерујем да ће бити консензуса, поручио је Чавић.

Скоро 22 године послије потписивања Дејтонског споразума, умјесто напријед, политика вуче назад, предлажући декларативно поштовање документа који је обавезан за све у БиХ и који представља њен Устав. Када ће на ред доћи идеје које ће се бавити будућношћу и садашњошћу, нико не наговјештава.