latinica  ћирилица
26/03/2017 |  21:33 | Аутор: РТРС

Бугарска: Партија Бојка Борисова побиједила на изборима

На основу прелиминарних незваничних резултата, на парламентарним изборима у Бугарској побиједила је странка Грађани за европски развој Бугарске /ГЕРБ/ бившег премијера Бојка Борисова.Све агенције које су пратиле данашње изборе објавиле су да је странка конзервативаца добила између три и пет одсто гласова више у односу на другопласирану Бугарску социјалистичку партију.

ГЕРБ је освојио између 32 и 33 одсто, а БСП 28 одсто гласова.

Трећа је коалиција Уједињене патриоте са 8,49 одсто гласова, а четврта Странка бугарских Турака-Покрет за права и слободе са 7,72 одсто.

У 44. сазив бугарског Собрања ући ће и странка "Воља" бизнисмена Веселина Марешког, а вјероватно и "Реформаторски блок".

Ниједна од странака у новом парламенту није обезбиједила довољну подршку да управља самостално, па ће Владу највјероватније као и прије двије године формирати ГЕРБ, патриоти и реформатори.

Бугарско Собрање чини 240 посланика и уколико мјеста обезбиједи пет странака, ГЕРБ ће имати 94 мандата, БСП 85, Патриоте 25, ППС 23 и "Воља" 14 посланика.

Очекују се и резултати гласања из иностранства, односно гласови 150.000 бирача који могу да утичу на изборне резултате, углавном у корист ГЕРБ-а.

Лидер ГЕРБ-а Бојко Борисов захвалио је вечерас бирачима и најавио брзо формирање Владе.

"Бугарски народ је толико мудар и ја сам му захвалан што је размотрио све ризике и изабрао најбољу опцију", нагласио је Борисов.

Са новом премијерском функцијом, Борисов ће бити "рекордер" који ће управљати земљом и у трећем мандату.

Централна изборна комисија саопштила је да је излазност у односу на изборе за сазив претходног Собрања била већа. Према наводима ЦИК-а, до 17.00 часова гласало је 2,9 милиона од укупно 7,8 милиона грађана са правом гласа.

Бугари су гласали на 12.294 бирачка мјеста у земљи и 371 бирачком мјесту у 70 држава.

На гласачким листићима налазила су се имена 13 партија, девет коалиција и 21 независног кандидата са укупно 4.010 кандидата - 1.209 жена и 2.801 мушкарцем.

Ванредне парламентарне изборе у Бугарској пратило је више од 4.000 посматрача, а забиљежено је и више неправилности.

Бугарска је у политичку кризу ушла након побједе генерала Румена Радева на предсједничким изборима у новембру прошле године.

Радев је расписао пријевремене парламентарне изборе, након што је Борисов поднио оставку на мјесто премијера јер је кандидат његове странке изгубио на предсједничким изборима.

Радев, којег су подржали социјалисти, побиједио је противкандидата Цецку Цачеву из ГЕРБ-а са више од 20 одсто разлике.

Извор: Срна