latinica  ћирилица
27/03/2017 |  08:25 ⇒ 19:43 | Аутор: РТРС

На Свјетски дан позоришта у Бањалуци представа "Песник за песнике"

На иницијативу Међународног позоришног института (ИТИ) већ више од 50 година широм свијета 27. марта обиљежава се Свјетски дан позоришта.
Народно позориште Републике Српске - Фото: РТРС
Народно позориште Републике СрпскеФото: РТРС

Тим поводом Народно позориште Републике Српске (НП РС) вечерас у 20.30 угостиће НАСТеатар са представом "Песник за песнике", аутора Момчила Настасијевића, у извођењу Ивана Перковића.

Том приликом ће глумица НП РС Љиљана Чекић прочитати овогодишњу поруку за Свјетски дан позоришта.

Аутор поруке је позната француска глумица Изабел Ипер, која ће поруку прочитати у Паризу.

"... Позориште се увијек поново рађа из свог пепела. Оно је само конвенција коју неуморно треба рушити. Тако оно остаје живо. Позориште има бујан живот који изазива простор и вријеме, најсавременији комади хране се прошлим вијековима, најкласичнији репертоари постају модерни сваки пут кад се поново поставе", дјелић је поруке коју ће Чекићева прочитати.

Директор НП РС Ненад Новаковић истиче да позориште данас на овим просторима живи и опстаје захваљујући вјерној публици и људима који прате рад ове културне установе.

Додаје да је 27. март, Међународни дан позоришта, прилика да се и осталима скрене пажња на значај позоришне умјетности и улагања у њено подизање на што виши ниво.

Извор: Независне новине