latinica  ћирилица
27/03/2017 |  09:06 ⇒ 15:20 | Аутор: РТРС

Собрање наставља конститутивну сједницу

Македонско Собрање, након готово три мјесеца, наставило је конститутивну сједницу на којој би требало да буду изабрани предсједник, замјеник предсједника и чланови Комисије за избор и именовање.
Македонско Собрање -
Македонско Собрање

Посланици из реда ВМРО-ДПМНЕ и партија из њихове коалиције репликама и контрарепликама успоравају ток сједнице, а у њиховим говорима преовладавају критике на рачун "тиранске платформе" и странке СДСМ.

Посланик ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски затражио је од сваког кандидата за предсједника Собрања да одбаци платформу Албанаца.

"Сматрамо да кандидат за предсједника комисије и предсједника Собрања треба ду буде из ВМРО-ДПМНЕ-а. Предсједник Собрања треба да буде из побједничке странке, а Владу могу да формирају и друге партије", навео је он.

Посланици СДСМ затражили су од посланика ВМРО-ДПМНЕ да објасне грађанима зашто лидер ове странке Никола Груевски није у Собрању и зашто је напустио државу.

Из СДСМ-а поручују да ће, са или без Груевског, Македонија добити новог предсједника парламента, мандатара за састав владе и нову реформску владу предвођену том странком.

У ВМРО-ДПМНЕ кажу да је Груевски на путу за Малту, гдје треба да присуствује Конгресу Европске народне партије - групи конзервативних европских партија којој припада и ВМРО-ДПМНЕ.

Предсједвајући сједницом парламента Трајко Вељановски дао је паузу, након које ће бити настављене посланичка расправа.

Пријевремени парламентарни избори у Македонији одржани су 11. децембра прошле године.

Конститутивна сједница парламента почела је 30. децембра, али је, након верификовања мандата посланика, прекинута због недостатка приједлога за избор Комисије за избор и именовање.

На парламетнарним изборима ВМРО-ДПМНЕ освојила је 51 мандат, СДСМ 49, ДУИ 10, странка Беса пет, Алијанса за Албанце три и Демократска партија Албанаца два посланичка мандата. Македонско Собрање чини 120 посланика.

Извор: СРНА