latinica  ћирилица
27/03/2017 |  09:27 ⇒ 11:10 | Аутор: РТРС

Мухин о Храму Св.Саве: Такве куполе нема ни у Русији

Руски умјетници, предвођени руским академиком Николајем Мухином, приводе крају радове на изради мозаика за куполу у Храму Светог Саве на Врачару.
Купола Храма Светог Саве (фото: © Sputnik/ Александар Милачић) -
Купола Храма Светог Саве (фото: © Sputnik/ Александар Милачић)

Академик Мухин разрађује идејно рјешење композиција олтара и куполе.

- Почео сам на томе да радим, јер ако будемо чекали да се све договори и уговори нећемо успјети да завршимо посао до 2019. године, када је планирано свеправославно освећење Храма поводом 800. годишњице добијања аутокефалности Српске цркве - каже Мухин.

Постављање мозаика у куполу Храма почеће половином априла, а биће завршено до краја ове године.

У великој мјери су припремљени мозаици Христа Спаситеља, Пресвете Богородице, дијелови слика Светих апостола и тропара, које ће бити постављене у куполу Храма. Централни дио композиције са ликом Спаситеља спреман је за слање средином априла у Београд, да би се након уградње лифта и друге опреме почело са његовим фиксирањем у куполу Храма.

Ради се о највећој композиција Христовог Вазнесења на свијету, на којој тренутно ради више од стотину умјетника који ручно спајају комадиће обојеног и златног стакла и природног камена величине центиметар, центиметар и по. Провјерава се сваки каменчић, сваки стаклић и строго се води рачуна о свакој нијанси. Тако настаје слика за куполу која ће у пречнику имати чак 30 метара. Мозаик за куполу тежи 40 тона, а свако причвршћено парченце мозаика може да издржи оптерећење од чак 20 тона! Површина куполе је 1.230, а олтара 3.167 квадратних метара.

- Купола за Храм је јединствена у свијету. У Русији такве куполе нема и никада је није било - истиче Мухин.

Руски умјетници који раде на изради мозаика за куполу тај дио посла ће завршити у јулу, а затим почињу другу фазу радова. Њима би могли да се придруже и бјелоруски мозаичари, иконописци и фрескописци, који су већ изразили жељу да учествују у украшавању највећег храма на Балкану.

- Купола је дио Храма, а главни дио је олтар. Када уђете у Храм да бисте видјели куполу потребно је да прођете најмање 50 корака, а прво што вјерник види при уласку је лик Спаситеља. То је, у суштини, и идеја овог Храма. Подсјетићу, када је 2014. године расписан конкурс за израду пројекта мозаика, на којем смо ми побиједили, задатак је био да се понуди рјешење не само за куполу, већ и за дио олтара. Јер купола не може бити без олтара, ни олтар без куполе - прича Мухин.

Највећа композиција Вазнесења Христа на свијету биће у Београду.

Како каже, величина главе Светитеља у олтару биће четири метра, а распон руку 17 метара и 35 центиметра.

Сви мозаички радови се тренутно обављају у атељеу у Москви, у некадашњем магацину Музеја савремене умјетности. То је највећа радионица за израду мозаичких композиција у свијету. Та просторија је опремљена металним постољима, која су специјално направљена за реализацију овог пројекта.

Сав материјал од којег се склапају мозаици је руски и, како наводи Мухин, ни по чему се не разликује од италијанског, грчког или либанског. Стакло стиже из Санкт Петербурга и Москве.

Стручњаци истичу да ни на једном мјесту умјетници нашег времена нису имали овако грандиозан задатак стварања тематског мозаика на огромној закривљеној куполи и да нигде у свијету нема оваквог нивоа израде мозаика у чијем стварању учествују академски умјетници.

Извор: Спутњик