latinica  ћирилица
27/03/2017 |  10:15 ⇒ 11:16 | Аутор: РТРС

Сутра о измјени Пословника и СДС-овој Декларацији о Дејтону

У Приједлогу одлуке о измјенама и допунама Пословника Народне скупштине Републике Српске дефинисано је да је за кворум неопходан за рад скуштине потребно да на сједници присуствује трећина, односно 28 од укупног броја народних посланика.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Додаје се и став који гласи "уколико се кворум не може обезбиједити у року од једног часа, сједница се прекида, а предсједник одређује вријеме одржавања наставка сједнице Народне скупштине".

У образложењу Приједлога одлуке наводи се да су чланови Колегијума НСРС предсједник и потпредсједници скупштине и предсједници клубова посланика, а не као до сада и представници посланичких група.

Измјеном Пословника предвиђено је да се посебна сједница може заказати на захтјев члана Предсједништва БиХ из Републике Српске.

Актуелним Пословником дефинисано је да се на захтјев српског члана Предсједништва БиХ сједница може заказати само у случају да је одлука Предсједништва деструктивна по витални интерес Републике Српске.

Приједлог одлуке о измјенама и допунама Пословника НСРС требало би да буде разматран на сједници Народне скупштине која је заказана за сутра.

Посланици ће разматрати и Приједлог декларације о заштити Општег оквирног споразума за мир у БиХ и убрзаног пута ка ЕУ, као стратешким циљевима Републике Српске, чији је предлагач народни посланик Вукота Говедарица, саопштено је данас из ове институције. У Приједлогу декларације наводи се да Народна скупштина, као стратешки интерес Српске, истиче трајно очување "дејтонске" уставне позиције Републике Српске и темељних начела Општег оквирног споразума за мир у БиХ који дефинише равноправност три конститутивна народа и два ентитета у БиХ.

"Свако нарушавање ових начела, мајоризација било ког од конститутивних народа, или једнострани покушај унутрашње територијалне и сваке друге уставне прекомпозиције БиХ неприхватљиви су са становишта интереса Републике Српске", истиче се у Пријелогу текста декларације.

Народна скупштина требало би да разматра Нацрт кодекса о понашању народних посланика којим се утврђују етичка правила и стандарди понашања народних посланика у остваривању њихових права и вршењу дужности. Циљ Кодекса је очување, афирмација и унапређивање угледа и достојанства народног посланика и јачање повјерења грађана у НСРС.

Посланици би требало да разматрају Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о ветеринарско-медицинским производима и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о водама.

Требало би да буде разматран Приједлог одлуке о измјенама и допунама Пословника НСРС и Приједлог програма рада Народне скупштине за 2017. годину.

Посланици би требало да разматрају и Приједлог одлуке о капиталној инвестицији и дугорочном задуживању Српске за реализацију пројеката санације, адаптације, реконструкције и изградње комплекса Касарне "Крајишких бригада" Залужани, те Приједлог одлуке о капиталној инвестицији и дугорочном задуживању Републике Српске за набавку хеликоптера.

Извор: СРНА