latinica  ћирилица
27/03/2017 |  11:11 | Аутор: РТРС

Савјетник УН: Трећи свјетски рат је већ у току

Савјетник Савјета за људска права УН Жан Циглер указао да је 54 милиона људи прошле године убијено у рату, умрло од глади, загађене воде или од већ дуго побијеђених епидемија.
Зграда УН (Фото: Flickr/Ashitaka San) -
Зграда УН (Фото: Flickr/Ashitaka San)

Савјетник УН-а Жан Циглер оцијенио је у интервјуу за бечки Курир, да је трећи свјетски рат већ у току.

Он је указао да је 54 милиона људи прошле године убијено у рату, умрло од глади, загађене воде или од већ дуго побијеђених епидемија.

Каже да живимо под свјетском диктатуром глобалног финансијског капитала.

- Олигарси 500 највећих концерна контролишу 52,8 одсто свјетског бруто социјалног производа. То је моћ коју нема ниједан краљ, цар, папа. Концерни нису под државном контролом и слиједе само једну стратегију - максимирање профита. А данас су у САД милијардери директно на власти - навео је Циглер.

Указао је да је, и поред парцијалног напретка у смањењу жртава сиромаштва, и даље од 7,3 милијарди једна милијарда људи је перманентно изложена глади, што је посљедица, како каже, "канибалског свјетског поретка".

Када је ријеч о Доналду Трамп и његовим најавама смањења учешћа у међународним организацијама, Циглер је упозорио да су САД највећи контрибутор УН, са 26 одсто укупног буџета, тј. за мировне мисије обезбјеђујући 60 одсто средстава.

- Ако Трамп смањи финансијско учешће, УН ће бити парализоване - рекао је он.

Истовремено, изразио је увјерење да Трамп неће бити четири године на м,есту предс,едника САД, оц,ењујући да ће услиједити или психијатријски проблем или ће притисак бити толико велик да неће више моћи да влада.

Подношење оставке, али и изгласавање неповјерења су могуће варијанте, сматра Циглер.

Извор: Агенције