latinica  ћирилица
27/03/2017 |  11:53 | Аутор: РТРС

Нелегални објекти велики проблем у Бањалуци

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је данас да у овом граду проблем прави и велики број нелегалних објеката, наводећи да је до краја прошле године поднесено више од 11.000 захтјева за легализацију.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

Радојичић је истакао да се сматра да је број оних који нису поднијели захтјеве и неколико пута већи, те је процјена да у граду има неколико десетина хиљада нелегалних објеката. Према његовим ријечима, покушава се увести ред над оним што је тренутно у изградњи, док ће све што је у процесу легализације проћи кроз скупштинске процедуре.

- То, нажалост, иде веома споро јер сваки од референата дужи више од 1.000 предмета. То значи да би морали вишеструко повећати број запослених, само да би брже завршили процесе легализације - изјавио је Радојичић.

Он је додао да ће се у случају објеката за које није поднесен захтјев за легализацију поступати у складу са законом.

Говорећи о активностима које Градска управа предузима ради санкционисања нелегалних радњи на подручју Бањалуке, Радојичић је истакао да је још раније најавио низ акција како би се у граду направио ред.

- Једна од тих акција односи се и на кабловске оператере. То је велики посао, јер је ова област прилично неуређена, дијелом на нивоу града, а већим дијелом на нивоу цијеле државе - рекао је Радојичић.

Сматра да је прилично јасно ко издаје дозволе, али да је нејасно ко издаје дозволе за полагање кабловске канализације и регулисања међусобних конкуренцијских односа. Радојичић је навео да ће се на некој од наредних скупштинских засједања наћи и одлуке које се тичу питања "као што су преклопи и дозволе, па можда и наплата накнаде".

- Јер имали бисмо право на наплату накнаде за полагање кабловске канализације, на основу које поједини градови остварују значајне приходе - рекао је Радојичић.

Он је навео да је значајно питање, које су градске власти скоро ријешиле, било и отварање саобрађаја у Јеврејској улици, гдје је био онемогућен због изградње објекта.

- Инспекцијској служби смо наложили да буде отворена једна трака за саобраћај јер сматрам да нема разлога да саобраћај у улици буде затворен због изградње приватног објекта - рекао је Радојичић.

Градоначелник је оцијенио да је правилник о тарифирању цијене гријања неопходан елемент сваке промјене, а која подразумијева и ново предузеће "Топлана" и оснивање новог привредног друштва. Он је навео да су у току преговори са Владом Српске и ресорним министарствима и изразио очекивање да ће бити промијењен Закон о комуналним дјелатностима, те додао да би посљедично требало да буде промијењен и правилник о тарифирању.

- Код уградње калориметара и таквог начина плаћања постоји фиксни и варијабилни дио. Варијабилни дио зависи од конкретне потрошње у објекту, док се фиксни мора обрачунати због допреме доступа енергије до стана - појаснио је Радојичић.

Према његовим ријечима, тренуто постоји проблем јер се наплаћује само варијабилни дио, односно тренутни утрошак, "док практично на произвођаче и град падају сви трошкови производње и допреме енергије".

Извор: СРНА