latinica  ћирилица
27/03/2017 |  11:56 ⇒ 28/03/2017 | 07:53 | Аутор: РТРС

Прикупљена средства за почетак лијечења Софије Мићевић! (ВИДЕО)

Грађани Српске, али и дијаспоре положили су испит хуманости.
Софија Мићевић - Фото: РТРС
Софија МићевићФото: РТРС

Неопходних 270.000 долара за први дио лијечења трогодишње Софије Мићевић из Бањалуке која болује од леукемије, прикупљено је у рекордном року. Тако је испуњен задатак, који је Републику Српску, али и регион дигао на ноге.

- Данас сам званично сазнао да је први дио новца сакупљен и сад чекамо само одлуку Џон Хопкинса да нам каже тачан термин да моја Софија буде примљена. Ја бих захвалио свима који су учествовали у овој хуманитарној акцији, али највећа борба још увијек траје - каже Софијин отац, Вања.

Сузе захвалности, невјерице, радости, али и страха и молбе да Софија издржи почетак лијечења. Ниједна хуманитарна акција до сада није оволико узбуркала јавност као ова.

Фејсбук страница ХО Будимо људи пуна је порука подршке, идеја за прикупљање новца, обавјештења о уплатама. Придружују се спортисти, глумци, стари, млади, дјеца... Из Фонда здравственог осигурања јутрос је саопштено да је 110.000 долара уплаћено на рачун болнице у Балтимору.

- Мени је жао што је дошло до ситуације да на овај начин морамо да обезбјеђујемо средства за лијечење ове дјевојчице, али ФЗО је, као што знате, уплатио износ од 200.000 КМ. Ми из Министарства смо се додатно ангажовали да посредујемо код болнице да се што прије обезбиједи мјесто за прихват дјевојчице - рекао је министар здравља и социјалне заштите Српске, Драган Богданић.

"Софија", "Срцем за Софију", "Помоћ за Софију"- "искаче" са насловница свих постова на друштвеним мрежама и у медијима. Но, акција се и даље наставља. Потребно је још 540.000 долара.

- Ми настављамо даље борбу. Могу да кажем са мање тензија, јер ће нам она бити на сигурном мјесту, у сигурним рукама, али не са мање жара, него са истим жаром идемо даље - каже Даниела Ратешић, волонтерка ХО Будимо људи и координаторка акције "Срцем за Софију".

Софија би већ сутра ујутро, нада се њен отац, могла да добије визу. Након тога чека се одобрење љекара болнице у Београду гдје се Софија тренутно налази и пут пун наде за далеку Америку може да крене. Грађани Републике Српске и дијаспоре поручују "Софија издржи!".