latinica  ћирилица
27/03/2017 |  12:07 | Аутор: РТРС

"Источна алтернатива": Декларацијом штитити Устав је бесмислено

Удружење грађана "Источна алтернатива" Републике Српске оцијенило је бесмисленим приједлог Српске демократске странке да се доношењем декларације заштити Дејтонски мировни споразум.
Источна алтернатива - Фото: РТРС
Источна алтернативаФото: РТРС

Дејтонски мировни споразум је Устав БиХ, чији су гарант најмоћније земље свијета, и бесмислено је да се некаквом декларацијом штити Устав, који је највећи правни акт у свакој земљи, па и у овој, оцјењују у "Источној алтернативи".

Удружење позива СДС да престане да води поданичку политику, коју му диктирају лидер СДА Бакир Изетбеговић и бошњачки политички кругови из Сарајева, те да повуче декларацију о заштити Дејтонског мировног споразума, коју води под слоганом "БиХ у Европској унији".

За "Источну алтернативу" је, како наводе, несхватљиво и неприхватљиво да СДС форсира причу о Дејтонском мировном споразуму, а дијели власт у Сарајеву са СДА, која ради на рушењу тог споразума и укидању Републике Српске.

"Зашто се СДС бави Дејтонским споразумом, а не тражи да се на нивоу БиХ донесе резолуција о борби против тероризма, који је највећа опасност по ову земљу и Европску унију, у коју СДС жури да уведе БиХ без Републике Српске", наведено је у саопштењу.

Предсједник Удружења Војин Павловић пита СДС и Савез за промјене када ће прекинути сарадњу са Изетбеговићем, коме и Бошњаци и њихове странке окрећу леђа.

Он наводи да Изетбеговић једино још преко СДС-а, који се чврсто држи његових идеја, покушава заштитити своју политичку и људску злобу према Републици Српској и српском народу.

"Источна алтернатива сматра да је управо Бакир Изетбеговић издиктирао декларацију о заштити Дејтонског мировног уговора СДС-у како би скренуо пажњу са проблема које има са Хрватима, који траже формирање трећег ентитета и изједначавање права Хрвата са Бошњацима у Федерацији БиХ", истиче Павловић.

Извор: СРНА