latinica  ћирилица
27/03/2017 |  12:07 | Аутор: РТРС

Земан: Чему уопште служи НАТО?

Чешки предсједник Милош Земан запитао је, поводом посљедњег терористичког напада у Лондону, чему уопште савезницима служи НАТО, када није у стању да војно интервенише против исламског тероризма.
Милош Земан - Фото: AFP
Милош ЗеманФото: AFP

"Чему нам уопште служи НАТО, када није у стању да интервенише оружано на југу Европе у борби против Исламске државе?", нагласио је Земан у редовном мјесечном разговору за приватни радио Фреквенце 1.

Оцијенио је да је одавно пређена граница терористичких напада након које је морала да започне оружана борба против исламског тероризма, али да политичари нису довољно храбри да је радикално започну.

"Та граница је одавно прекорачена и сваки даљи напад је само потврђује. То је прије питање храбрости коју европски лидери немају. Има је Доналд Трамп, видјећемо када сада у мају дође у Брисел да ли ће предложити ангажовање НАТО-а против Исламске државе", истакао је Земан.

Према мишљењу чешког предсједника, ако се то не деси, НАТО би био само безвриједна организација, јер он сматра да постоје ситуације у којима мора да се ратује, а тероризам Исламске државе јесте једна од њих.

Земан је апеловао на посланике да због пријетње тероризма подрже иницијативу чешког министра унутрашњих послова Милана Хованеца да се уведу права Чеха да личним ватреним оружјем пуцају на терористе и да добију уставно право на такву самоиницијативну одбрану домовине у ванредним ситуацијама.

"Ако треба да се бранимо од европске смјернице о рестрикцијама оружја, морамо то имати у Уставу, јер је Устав надређен европској легислативи", објаснио је Земан.

Осудио је и гест чешке шампионке у бијатлону Габријеле Коукалове, која је због допинговања руских спортиста демонстративно одбила да путује на шампионат у Русију, и подсјетио је да се он као предсједник среће и рукује и са људима којима би најрадије налупао шамаре.

Земан је, нагласивши да је лаик, упозорио на то да је допинг масовно распрострањен, али неке ухвате а неке не, и да би зато шампионат требало да се одржи у Русији, али да на њему учествују само "чисти" спортисти.

Извор: Агенције