latinica  ћирилица
27/03/2017 |  12:28 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Шаровић: Акцизе сутра на Савјету министара, упитан исход

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је данас у Сарајеву да је закон о акцизама, чије је усвајање међу условима за наставак аранжмана са Међународним монетарним фондом, на дневном реду сутрашње сједнице Савјета министара БиХ, али да је врло упитно да ли ће он добити подршку Савеза за промјене.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

"Неки актери у овом аранжману не желе да чују аргументе Савеза за промјене, који разумије и питања из Реформе агенде и важност аранжмана са ММФ-ом и важност развоја инфраструктуре у БиХ, али ми тражимо кроз овај закон подршку за пољопривредни сектор у цијелој БиХ", истакао је Шаровић новинарима.

Према његовим ријечима, пољопривредни сектор посебно је рањив након адаптације Споразума о стабилизацији и придруживању, због чега би повећање за 15 фенинга по литру горива, односно нафте и нафтних деривата, довело овај сектор у врло неповољан положај, посебно имајући у виду да подстицаји пољопривреди у оба ентитета касне и да су веома ниски.

"Ми смо спремни за разговор са кључним чиниоцима - и са ММФ и са ентитетским владама, да би се кроз аранжман са ММФ-ом, односно овај закон о акцизама нашло и рјешење за пољопривреднике", додао је Шаровић.

Он сматра да је то врло лако учинити.

"Не мора се то звати `плави дизел`, али је потребна подршка да би се ублажиле негативне посљедице повећања акциза за гориво", рекао је Шаровић, истичући да је то минимум који ће нагнати Савез за промјене да подржи цијели аранжман.

Специјални представник ЕУ и шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк оцијенио је да аранжман БиХ са ММФ-ом није угрожен ако институције буду радиле свој дио посла.

У супротном, према Вигемарковим ријечима, грађани морају бити ти који ће позвати политичаре и институције на одговорност.

"Избори ће доћи, није на нама да вам кажемо за кога да гласате", закључио је Вигемарк.

Након што је 24. марта истекао редован рок за испуњавање обавеза за наставак аранжмана, ММФ је тај рок продужио до 31. марта.

Усвајање закона о акцизама, којим се предвиђа повећање акциза на гориво за 15 фенинга по литру, један је од услова за наставак аранжмана.

Извор: СРНА