latinica  ћирилица
27/03/2017 |  14:19 ⇒ 20:58 | Аутор: РТРС

Вучић-Путин: Мир и стабилност у региону од пресудног значаја за Србију (ВИДЕО/ФОТО)

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да су мир и стабилност у региону од пресудног значаја за Србију и истакао да је предсједнику Русије Владимиру Путину пренио ставове Београда у вези са ситуацијом на западном Балкану.

"Указао сам и на изазове са којима смо суочени и рекао да је за нас значајна подршка Русије у очувању територијалног интегритета Србије, али и свака друга, економска и политичка подршка", рекао је Вучић.

Он је истакао да је Путин одобрио све што је у вези са испоруком 30 борбених оклопних возила, 30 тенкова "Т-72" и 29 "мигова" Србији, што је договорено са министром одбране Русије Сергејом Шојгуом, те ће ускоро потписати указ о томе.

"Након данашњих разговора у најскоријем времену очекујем да председник потпише указ, што би значило да све што смо договорило стиже у Србију", рекао је Вучић.

Он је додао да сада остају само технички проблеми - "да ли ће нешто да се расклапа, па да се ставља у авион и у деловима да стигне у Србију или ће једна земља да омогући прелет".

Вучић је нагласио да је на састанку разговарано и о туризму и другим областима развоја привреде.

"Мислим да је председник Путин данас желео да на себи својствен начин покаже свима да подржава Србију и да жели добро народу Србије", рекао је Вучић.

Када је ријеч о економској сарадњи, Вучић је навео да је са Путином разговарао о доласку нових руских компанија у Србију, али и о пословању НИС-а, компаније РЖД, јер "НИС је највећи пунилац буџета, а РЖД компанија која је на време испуњавала обавезе".

Вучић истиче да је било ријечи и о војној неутралности Србије, те да је поновио да Србија остаје при ставу да војну неутралност мора да сачува и "да је то питање и слободе и независности слободарског српског народа, што је Путин у потпуности подржао".

Он је рекао да је Путин отворио и тему ремонтног центра за хеликоптере.

Одговарајући на питање зашто је био позван натраг након што је састанак завршен, Вучић је рекао да је Путин за њега имао још два политичка питања, која су се тицала "политике у будућности, као и на који начин да се заједно делује у будућности".

Путин је у кратком обраћању прије састанка рекао да, ма како се развијала политичка ситуација, не сумња да ће се односи двије земље развијати исто овако позитивно и у духу пријатељства, као и до сада.

Руски предсједник је истакао да је заједничким напорима ситуација у трговинско-економској сфери промијењена набоље, макар и незнатно.

"Прошле године остварен је мањи пораст трговинске размјене, напорима ваше владе. Ти резултати остварени су, захваљујући расту испорука из Србије у Русију. Највећи пораст забиљежила је испорука пољопривредних производа, негдје око 40 одсто. Имамо и добре заједничке пројекте, они се активно развијају, прије свега у енергетици", навео је Путин.

Извор: СРНА