latinica  ћирилица
27/03/2017 |  15:25 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Требиње: Да ли угоститељи поштују одредбе о плаћању таксе? (ВИДЕО)

Угоститељи у Требињу за организовање музичког програма у свом објекту или на отовреном, морају да плате комуналну таксу Одјељењу за стамбено-комуналне послове.
Требиње - угоститељство - Фото: РТРС
Требиње - угоститељствоФото: РТРС

У надлежном одјељењу истичу да се уредба, која је постојала и раније, током претходних година слабо поштована и да ће настојати да у ову област уведу више реда.

С друге стране, угоститељи кажу да није проблем у износу накнада, већ у томе да она не може бити иста за музику "уживо" у објектима и за организацију великих концерата на отвореном.

Угоститељи који организују свирке у кафићу, ресторану, мораће да плате 20 КМ, док ће за музику на отвореном, издвајати по 50 КМ. Тврде да није проблем у плаћању и такси, већ што се исто третира свирка у башти неког објекта и велики концерти на отвореном.

- Требало би да се направи разлика између музичких догађаја који се наплаћују - музике уживо у локалима и великих концерата. У првом случају угоститељ зарађује од пића, а велики концерт је зарада од музике искључиво, то су гости са стране који свирају за веће или велике цифре - каже Марко Алексић, угоститељ.

У надлежном одјељењу размишљају о допуњавају уредбе у дијелу који се односи на велике концерте, да би такве музичке догађаје раздвојили од мањих свирки "уживо". Није циљ, тврде, само оставривање прихода по овом основу, већ увођење реда и боља контрола. У претходној години од планираних 3000 КМ накнада за музику "уживо", остварена је тек половина износа.

- Није само циљ приход, већ желимо да знамо и гдје се дешавају ти садржаји, да би инспекције могле да контролишу, јер током љета имамо примједбе на буку. Они који требају да плате нису најзадовољнији, али та цијена није претјерано висока - каже Стеван Бекан, помоћник начелника Одјељења за стамбено-комуналне послове града Требиње.

Таксу морају да плате и власници свадбених салона за музику која се организује поводом свадбених или других весеља. Ако угоститељ не поштује ову уредбу, прописане су казне. У Комунланој полицији истичу да је казна за такве случајеве обустављање музичког програма и да ће ажурно контролисати угоститељске објекте.