latinica  ћирилица
27/03/2017 |  15:48 ⇒ 19:03 | Аутор: РТРС

Шамац: Основцима представљена занимања (ВИДЕО)

Средња школа "Никола Тесла" у Шамцу ове године је увела нови начин представљања занимања и образовних профила, која планира да упише у први разред у школској 2017/2018. години.
Шамац - презентација занимања - Фото: СРНА
Шамац - презентација занимањаФото: СРНА

У свим основним школама постављени су инфо-пултови, а најбољи ученици кроз предавања и показне вјежбе настоје будућим средњошколцима приближити занимање за које се опредијеле.

Физиотерапеут је у данашње вријеме све траженији и цјењенији посао, јер пружа одговарајућу помоћ болесним, али и здравим људима. Након завршетка четворогодишње школе, физиотерапеут може да ради у болници, рехабилитационом центру или да покрене приватни посао.

- Наш циљ је да девете разреде усмјеримо у нашу средњу школу, да се образују за занимање физиотерапеут зато што је то веома хумано занимање - каже Андреј Павловић, ученик СШ "Никола Тесла".

Основцима је у неколико претходних дана представљено и чиме се баве информатичари, економисти, фармацеути, аутомеханичари и вариоци. На основу тога, већина основаца је донијела одлуку коју школу жели да упише.

- Ови инфо-часову су много помогли како мени тако и другим ученицима, јер се већина послије ових часова опредијелила за школе. Ја прва, можда, мислим, упишем гимназију - каже Ружица Томић, ученица ОШ "Шамац".

Средња школа "Никола Тесла" у Шамцу, у наредној школској години планира упис 140 ученика у шест одјељења првог разреда. Према анкети коју су спровели међу ученицима деветих разреда, највеће интересовање је за општу гимназију, потом за занимања физотерапеут, информатичар и аутомеханичар.