latinica  ћирилица
27/03/2017 |  16:22 ⇒ 17:21 | Аутор: РТРС

Коз. Дубица- Буџет без подршке опозиције (ВИДЕО)

У Козарској Дубици засједао је локални парламент. На дневном реду се нашао и буџет општине за ову годину.
СО Козарска Дубица - Фото: РТРС
СО Козарска ДубицаФото: РТРС

У општинској каси у овој години биће скоро девет и по милиона КМ. Буџет је усвојен већином гласова, али не и уз подршку опозиције. Одборници опозиционих партија СДС-а и ПДП-а, напустили су скупштинске клупе.

Док су коалициони партнери, СНСД, ДНС и Социјалистичка партија, који у Дубици чине владајућу структуру, једногласно подржали буџет, представници опозиције СДС и ПДП, напустили су скупштинске клупе, тврдећи да је буџет усвојен без расправе.

- Ми смо били принуђени да не гласамо о приједлогу буџета и да напустимо скупштинско засједање - рекао је Перо Каран, шеф Клуба одборника ПДП-а.

- 19 гласова  је било за. Седам одборника опозиције је било против буџета и напустили  сусједницу, али без обзира на њихово напуштање, исход је исти - навео је Жељко Радоњић, шеф Клуба одборника ДНС-а.

Начелник општине Раденко Рељић истиче да је буџет прошао јавну расправу и добио сагласност Министарства.

Неслагање са расподјелом буџета један је од разлога негодовања опозиције. Владајућа структура каже, уштеде су направљене.

- Буџет је предимензиониран. У нацрту је био најављен буџет који би био рационалан, смањен и који би садржавао уштеде, а ми ту не видимо никакве уштеде. Највише се штедило на борачкој популацији и социјалним категоријама - истиче Владимир Марин, одборник СДС-а.

- Све што је речено остварено је- од смањења плата функционерима до смањења накнаде одборницима, укидања неких одјељења. тако да су огромне уштеде. Међутим огромна су и дуговања, самим тим мањи су и приходи - наводи Јовица Шуман, одборник СНСД-а.

Неслагања у скупштинским клупама нису утицала на најхуманију одлуку са данашњег засједања. Сви одборници, одрекли су се 50 КМ од одборничког додатка, за помоћ у лијечењу трогодишње Софије Мићевић. Помоћи су се придружили и начелници Одјељења у општинској администрацији као и начелник општине и његов замјеник.