latinica  ћирилица
27/03/2017 |  17:00 ⇒ 17:19 | Аутор: РТРС

Дачић-Хелбах: Србија има најважнију улогу за стабилност региона

Њемачка придаје Србији најважнију улогу када је ријеч о стабилности и унапређењу сарадње у региону, рекао је амбасадор Кристијан Хелбах, изасланик Министарства иностраних послова Њемачке за југоисточну Европу, земље ЕФТА и Турску.
Кристијан Хелбах у Београду - Фото: СРНА
Кристијан Хелбах у БеоградуФото: СРНА

Хелбах је током сусрета са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем у Београду истакао да је за Њемачку веома важно да Србија настави своју конструктивну улогу, јер је стабилност региона значајна, како за Њемачку, тако и за Европу.

"Србија је, не само највећа и најважнија земља, већ и земља са највећим потенцијалом и административним и другим капацитетима, првенствено у контексту европских интеграција", навео је Хелбах.

Он је додао да Њемачка веома цијени политику и однос Србије према мигрантима, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Дачић је рекао да су односи Србије и Њемачке знатно унапријеђени посљедњих година, не само на политичком, већ и на економском плану и нагласио да односе двије земље карактеришу интензивна сарадња у свим областима, дијалог на високом нивоу и константан тренд унапређења.

"Обим спољнотрговинске размене је прошле године достигао скоро четири милијарде евра. Немачка је један од највећих инвеститора, а више од 370 немачких компанија у Србији запошљава око 35.000 радника", навео је Дачић.

Он је истакао да Србија жели да унапређује укупну сарадњу са Њемачком и подсјетио да она пружа значајан допринос стабилности и јачању сарадње у региону.

Састанак Ђурића и Хелбаха

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић упознао је изасланика за југоисточну Европу у Министарству спољних послова Њемачке Кристијана Хелбаха о току дијалога Београда и Приштине, проблемима српског народа на Космету и политичкој ситуацији у покрајини.

Састанку су присуствовали и шеф Политичког одјељења за западни Балкан у Министарству спољних послова Њемачке Ханс-Улрих Сидбек, као и њемачки амбасадор у Београду Аксел Дитман, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

Извор: СРНА