latinica  ћирилица
27/03/2017 |  19:00 ⇒ 21:00 | Аутор: РТРС

Како се долази до посла у Дирекцији за координацију полицијских тијела? (ВИДЕО)

Ни Србима у Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ није лако доћи до позиција које им припадају.
Јадранка Самоуковић - Фото: РТРС
Јадранка СамоуковићФото: РТРС

На пет руководећих позиција у Дирекцији нема Срба, упозорила је Јадранка Самоуковић, која је дискриминацију осјетила на својој кожи - одбијена је на конкурсу за помоћника директора! На ту позицију именован је Мехемед Мехичић из Грачанице иако, како тврди Самоуковићева, није испунио све услове. Из Дирекције нисмо добили одговор на питање да ли је овим избором нарушен национални баланс.

Три мјесеца прије расписивања конкурса знало се име и презиме човјека који ће бити именован - тврди Јадранка Самауковић која ради у Дирекцији. Сазнала је да је нови помоћник директора радни вијек почео као вулканизер и да нема потребно искуство на руководећим позицијама. Тврди да је и конкурсна комисија сумњала у достављену потврду о радном искуству, због чега је у Агенцији за државну службу БиХ, тражила провјеру.

- Да ли су добили обавјештење из Агенције да је та потврда валидна? Ја мислим да нису. Указала сам да из његове потврде о радном искуству не може да произилази да има пет година радног искуства на руководецим позицијама са ВСС - каже Самоуковићева.

Сви редом одбијали се њене жалбе, упозоравала је да је један од три члана конкурсне комисије Мирела Знаор, од раније под истрагом СИПА због сличних пропуста током конкурса. Као одговор против ње је отворен дисциплински поступак. Парадокс је да је сада њен први претпостављени новоизабрани помоћник директора.

- Он је мени претпостављени и први дан када је дошао ја сам с њим то рашчистила и да ће жалба услиједити и тужба суду и да посао неће трпити - каже Самоуковићева.

Она одбацује наводе из дисциплинске пријаве да је имала увид у приватни досије Мехмеда Мехичића и да је то искористила за жалбу. Увјерена је да је изабрани помоћник имао снажну политичку подршку СДА.

- Тренутно Дирекција нема ниједног Србина,на позицији помоћника директора. Чињеница је да Срба нема, има пет помоћника и ниједан није Србин - каже Самоуковићева.

На већи број питања РТРС-а и о регуларности избора Мехмеда Мехичића, сумњама Јадранке Самоуковић да је конкурс намјештен те да је нарушен национални баланс на штету Срба, нисмо добили одговор ДКПТ БиХ.