latinica  ћирилица
27/03/2017 |  19:13 ⇒ 28/03/2017 | 10:30 | Аутор: РТРС

Закон о акцизама пред СМ БиХ; СДС-ова подршка упитна, ЕУ упозорава (ВИДЕО)

Савјет министара сутра ће одлучивати о судбини Закона о акцизама, али и даљем току Реформске агенде и аранжмана са ММФ-ом. "Ако су дали обећање званичницима Европске уније, онда нека га и испуне", поручио је Ларс Гунар Вигемарк. Шаровић одговара: "Такав закон нећемо подржати".
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Европским представницима, Федерики Могерини и Јоханесу Хану, политички представници БиХ рекли су једно, а сада очито раде друго, подсјетио је шеф Европске делегације у БиХ. Ларс Гунар Вигемарк је рекао да га политичке игре не занимају и да бх. политичари треба да одлуче да ли ће потштовати договоре или не.

- Сада је тренутак истине, да то докажу. Политичари не могу једну ствар говорити ЕУ или партнерима попут ММФ-а, а онда у земљи причати нешто друго - каже Вигемарк.

Врло је упитно како ће се представници Савеза за промјене изјаснити сутра у Савјету министара, рекао је Мирко Шаровић. Неки, додаје, очито не желе да чују њихове аргументе, а тичу се плавог дизела.

- Ми тражимо кроз овај закон подршку за пољопривредни сектор у цијелој БиХ. Пољопривредни сектор посебно је рањив након адаптације Споразума о стабилизацији и придруживању, због чега би повећање за 15 фенинга по литру горива, односно нафте и нафтних деривата, довело овај сектор у врло неповољан положај, посебно имајући у виду да подстицаји пољопривреди у оба ентитета касне и да су веома ниски - истакао је Шаровић.

Шаровић каже да разумије захтјеве ММФ-а и европских представника да је неопходан развој земље и радна мјеста, али од својих принципа не могу одустати. На састанку премијерке Српске Жељке Цвијановић са представницима ЕБРД-а причало се и о аранжману са ММФ-ом.

Цвијановићева је поновила да су институције Републике Српске задате услове испуниле у децембру прошле године, те да се сада очекује да институције на нивоу БиХ испуне свој дио обавеза како би кључне реформе, на које су сви у БиХ обавезали, биле настављене.

Представници власти на нивоу БиХ из Републике Српске јуче су изричито рекли не Закону о акцизама. То је, судећи према Мирку Шаровићу, и данас непромјењиво. Шта му је у четири ока рекао Вигемарк, није саопштено, али могло би бити познато након изјашњавања на сутрашњој сједници.