latinica  ћирилица
27/03/2017 |  19:17 ⇒ 21:00 | Аутор: РТРС

Бијељина: Градња модерног објекта КПЗ-а средствима ИПА фондова (ВИДЕО)

У Бијељини ће ускоро, средствима ИПА фондова, бити настављена градња модерног објекта Казнено-поправног завода. Влада Српске до сада је уложила два 1.300.000 КМ. Слиједи расписивање међународног тендера.
КПЗ Бијељина - Фото: РТРС
КПЗ БијељинаФото: РТРС

У Казнено-поправном заводу у Бијељини затворску казну издржавају мушкарци осуђени на три године и мање. Иако просторије нису грађене за ову намјену, успијевају да организују како радне, тако и слободне активности осуђеника.

Са осуђеницима раде педагози и правници, а на располагању су им и разни културни, спортски и вјерски садржаји. У новом објекту, који ће бити изграђен у складу са европским стандардима, биће побољшан квалитет живота осуђених лица, али и услови за рад запослених.

- Планиран је простор за различите спортске садржаје, терене, просторије које ће бити предвиђене за радионице за савјетодавни рад различите умјетничке и бројне друге садржаје које тренутно можда ми нисмо у стању да на један квалитетан начин организујемо овдје - каже Ведрана Ракић, специјални педагог.

Далибор Вујиновић, начелник Службе обезбјеђења истиче да су уложена значајна средства у изградњу новог затвора, почевши од физичких баријера до техничко-технолошких могућности.

Нови објекат, површине 5.600 квадратних метара биће двоструко већег капацитета од садашњег завода који може да прими 127 лица, због чега ће бити повећан и број запослених. До сада је изграђен оградни зид са притворском јединицом, пријавница, обезбијеђене грађевинске дозволе и уплаћене ренте. Радови ће бити настављени средствима ИПА фонда од 2,5 милиона евра.

- Тај новац неће бити довољан за завршетак потпуно новог комплеска затвора. Међутим, имамо обећање од стране Министарства правде и Владе Републике Српске да ће остатак средстава, уколико буде потребан, бити обезбијеђен из буџета Републике Српске - наводи Миленко Гајић, директор КПЗ.

До изградње нове установе, у постојећој заводској радионици осуђеници праве рампе за паркинг, а имали су прилику да покажу колико су хумани. Направили су 30 столова за основце у школи Кнез Иво од Семберије и заједно са запосленима прикупили дио новца за лијечење обољеле студенткиње Сњежане Пухало из Источног Сарајева.