latinica  ћирилица
27/03/2017 |  19:42 ⇒ 21:01 | Аутор: РТРС

НПРС обиљежава Свјетски дан позоришта (ВИДЕО)

Представама и позоришним манифестацијама широм планете данас се обиљежава Свјетски дан позоришта, који се празнује од 1961. године. На овај дан многа позоришта широм свијета читају традиционалну међународну поруку коју пише позоришна личност свјетског угледа. Порука ће вечерас бити прочитана и у Бањалуци.
Народно позориште Републике Српске - Фото: РТРС
Народно позориште Републике СрпскеФото: РТРС

На овај значајан дан челни људи националних театара широм свијета сумирају успјехе и подсјећају се на важне датуме у протеклој години. У Народном позоришту Републике Српске могу се похвалити низом успјешних сарадњи, а једна, за њих најважнија, свакако је гостовање бањалучког ансамбла који су се представом "Часови у којима ништа нисмо знали једни о другима" редитеља Младена Матерића, представили француској публици у Тулузу и Сенару.

Излазак из локалног оквира ансамблу Народног позоришта отворио је врата за неке нове, будуће пројекте.

Народно позориште Републике Српске тренутно припрема премијеру која ће отворити врата 20. "Театар феста Петар Кочић" који би по свему судећи, по квалитету и садржају, требао отићи корак даље. Иако ограничени недовољним буџетом, ансамбл се води оном старом народном "гдје има воље има и начина" и сав свој труд усмјерава у правцу одржавања константног квалитета по чему су препознати и у свијету.

Ансамбл Народног позоришта синоћ је у театру "Акцент" у Бечу, премијерно одиграо комад Мате Матишића "Синови умиру први" чиме настављају низати успјехе у Европским центрима културе. Вечерас на сцени Петар Кочић гостујућом представом Нас театра "Песник за песнике" аутора Момчила Настасијевића у извођењу глумца Ивана Перковића,  НПРС ће обиљежити Свјетски дан позоришта.