latinica  ћирилица
27/03/2017 |  21:32 | Аутор: РТРС

Скопље: Талат Џафери предложен за предсједника Собрања

Посланик из редова Демократске уније за интеграцију /ДУИ/ Талат Џафери предложен је вечерас за предсједника македонског Собрања на иницијативу 20 посланика парламентарне већине.
Македонско Собрање -
Македонско Собрање

"Парламентарна већина преузела је одговорност и неће дозволити даљу блокаду рада Собрања. Парада ВМРО-ДПМНЕ је беспредметна. СДСМ је предложила предсједника Собрања гласовима више од 20 посланика", саопштио је портпарол СДСМ-а Петре Шилегов.

Према његовим ријечима, предсједник парламента, према Пословнику, може да буде изабран на приједлог 20 посланика, без мишљења одбора.

Уколико Џафери, бивши вођа албанске паравојне формације ОНА и министар одбране у влади Николе Груевског, буде изабран за предсједника Собрања, биће први Албанац на тој функцији.

Приједлог је услиједио након што је било јасно да посланици ВМРО-ДПМНЕ са безброј реплика и контрареплика блокирају рад Собрања.

Конститутивна сједница парламента, која је настављена након готово три мјесеца, прекинута је и биће настављена сутра за када је своје обраћање најавило још 50 посланика ВМРО-ДПМНЕ.

На дневном реду је избор предсједника, замјеника и чланова Комисије за избор и именовања, као и избор предсједника Собрања.

Извор: СРНА