latinica  ћирилица
29/03/2017 |  18:31 | Аутор: РТРС

Вучић: Каменовање су спремали мени, добро да се то видјело

"Очигледно је да су дочек спремали мени и хвала им на томе", коментарисао је премијер Србије Александар Вучић каменовање аутобуса са Србима који су хтјели да присуствују предизборном митингу у Лепосавићу.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

- Спремали су дочек мени и хвала им на томе, али мени је важно да су људи у свијету видјели шта они тамо раде, а једнако ми је важно да наши људи на КиМ знају да ћемо увијек да их заштитимо и извињавам се што су доживјели непријатност - рекао је Вучић поводом заустављања и каменовања аутобуса са Србима јужно од Ибра, а на путу за митинг подршке у Лепосавићу.

Упитан да прокоментарише реаговање Европске уније на тај инцидент, Вучић је рекао да је чуо шта је рекла портпаролка шефице европске дипломатије Маја Коцијанчич, примијетивши да је то оно што Федерика Могерини мисли, те додао: "Хвала им на томе, љепо су реаговали".

Дачић: Приштина стално провоцира

Потпредсједник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да се Србија труди да буде конструктивна, али да Приштина стално провоцира, што потврђује и данашње спречавање одласка људи са КиМ на предизборни скуп у Лепосавићу и постављање барикада.

- Чему то служи? - упитао је Дачић на конференцији за новинаре послије састанка са министром спољних послова Луксембурга Жаном Аселборном и навео да је Београд против једностраних потеза на Косову и Метохији.

Дачић наводи да су с друге стране, избори на Косову организовани уз помоћ ОЕБС-а и да не види чему супротстављање приштинских власти таквој одлуци.

Наводећи да је премијер Србије Александар Вучић предложио стварање царинске уније на Западном Балкану у покушају да се олакша живот у области економије и сарадњи на Западном Балкану, Дачић је рекао да је министар спољних послова самопроглашеног Косова Енвер Хоџај рекао да је то покушај Србије да злоупотријеби своју економску снагу.

- Што год да предложи Београд, са њихове стране биће схваћено као нешто што није у њиховом интересу. То је погрешна политика - рекао је Дачић.

Зато је, каже, важно, да међународна заједница буде на КиМ и то у несмањеном обиму Кфора и Еулекса.

Дачић каже и да је замолио да Луксембург што дуже задржи своје припаднике у саставу Кфора. Навео је да је присуство међународних снага важно за Србе на Косову јер у њих имају повјерење које немају у безбједносне снаге Албанаца.

- Залажемо се да мандат Кфора остане непромијењен, нарочито да се снаге не смањују - рекао је Дачић.

Извор: Танјуг/Блиц