latinica  ћирилица
29/03/2017 |  21:35 ⇒ 30/03/2017 | 18:24 | Аутор: РТРС

Приједор: Изложено 175 радова рађених на јагњећем пергаменту

У Музеју Козаре у Приједору вечерас је отворена изложба "Вода у књигама умјетника - пергамент концертина" аутора Лепосаве Милошевић Сибиновић из Београда.
Приједор: Изложба "Вода у књигама умјетника - пергамент концертина" - Фото: СРНА
Приједор: Изложба "Вода у књигама умјетника - пергамент концертина"Фото: СРНА

Ријеч је о 175 слика, цртежа, графика и радова у комбинованој техници којима је свима заједничка подлога - јагњећа кожа.

Директор Музеја Козаре Зоран Радоњић рекао је да је ова изложба дио вишегодишњег међународног пројекта "Пергамент Србија" који је до сада представљен јавности више од 40 пута и у којем је учествовало 150 умјетника из цијелог свијета, а највише из Србије у Мексика.

- Сама чињеница да је изложба међународног карактера и да је толики број значајних аутора већ обећава различите и квалитетне садржаје, а за нашу публику је битна могућност да види ликовно стваралаштво искључиво на пергамент подлози. С обзиром на то да је ријеч о експресивној древној техници, која је већ скоро изумрла, то говори о битности и јединствености пројекта - рекао је Радоњић новинарима у Приједору.

Аутор изложбе Лепосава Милошевић-Сибиновић рекла је да је рад на кожи започела 2000. године и да је почетак пројекта "Пергамент Србија" тада био посвећен обиљежавању два миленијума хришћанства, под називом "Умјетнци спасавају јагњећу жртву", а да од тада траје, теме се мијењају и аутори множе.

- Основна идеја је повезати древни, веома цијењени и отмјени материјал као што је пергамент са савременим ауторским изразима. До данас се одазвало око 150 умјетника, можда два, три су одбила учешће јер су вегетаријанци - навела је Сибиновићева.

Она је појаснила да је концертина стручни назив за савијање табака у форми хармонике гдје се сваки наредни лист савија супротно и на тај начин добија лака преносивост радова и већа мобилност изложбе, с обзиром на то да око 200 радова стаје у кутију у коју стаје десет флаша вина.

- Радови су врло живи. Нису потребна стакла нити рамови - додала је Сибиновићева.

Изложба ће бити постављена до 15. априла.

Након Приједора, изложба ће бити постављена у Завичајном музеју Градишка, а потом у Библиотеци града Београда.

Извор: СРНА