latinica  ћирилица
30/03/2017 |  07:52 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

"Дефинисане многе области сарадње Српске и Санкт Петербурга" (ВИДЕО)

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас да потписани протокол између парламента Српске и Законодавне скупштине Санкт Петербурга обухвата многе области будуће сарадње.
Бањалука - Чубриловић, Макаров - потписивање протокола о сарадњи (архив) - Фото: СРНА
Бањалука - Чубриловић, Макаров - потписивање протокола о сарадњи (архив)Фото: СРНА

"Овај протокол дефинише и појачава контакте између потписница на принципима једнакости, што је веома значајно и важно за Републику Српску", рекао је Чубриловић новинарима након што је са пресједником Законодавне скупштине Санкт Петербурга Вјачеславом Макаровим потписао протокол.

Он је навео да је протоколом дефинисана размјена информација по питању разних дјелатности, уз одржавање неопходних разговора, преговора, семинара и консултација.

"Заинтересованост овог простора за сарадњу са Русијом посљедњих неколико година све више јача. Русија је задовољна тиме што је Српска остала неутрална по питањима санкција Русији и односа према НАТО-у", рекао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, досадашња сарадња са Санкт Петербургом била је видљива кроз контакте на највишем нивоу, што је резултирало и будућим отварањем Представништва Српске у Санкт Петербургу, које ће искључиво бити везано за привредну сарадњу.

Чубриловић је навео да ће, прије свега, та привредна сарадња бити у области малих и средњих предузећа, затим биће пружена могућност студентима из Српске да похађају факултете и високе школе у Санкт Петербургу.

Макаров је рекао је да ће приоритет бити привредна сфера и пољопривреда, јер постоје руска пољопривредна предузећа из Санкт Петербурга која желе да раде у Српској.

"Други приоритет је образовна сфера, односно размјена студената између Републике Српске и Санкт Петербурга, а прије свега ће се студенти из Српске позивати на студије у Санкт Петербург", навео је Макаров.

Он је додао да је међу приоритетима и развој туризма, наводећи да су већ неке од туристичких организација из Санкт Петербурга уврстиле Републику Српску у своје програме.

Макаров је навео да је овај протокол наставак сарадње са Републиком Српском на највишем нивоу, а то су односи предсједника Српске Милорада Додика и Русије Владимира Путина, као и на регионалном нивоу, односа Додика и званичника Санкт Петербурга.

"Ми у Русији пратимо ставове Српске по међународним питањима и са великим задовољством можемо рећи да су наши ставови доста слични", рекао је Макаров.

Извор: СРНА