latinica  ћирилица
30/03/2017 |  08:17 ⇒ 08:25 | Аутор: РТРС

Јахорина: "Сусрети српских земаља"

Манифестација "Сусрети српских земаља" од данас до 2. априла на Јахорини ће 22. пут, у организацији Удружења "Ћирилица", окупити око 200 учесника са простора бивше Југославије, као и Србе из дијаспоре.
ОЦ Јахорина - Фото: РТРС
ОЦ ЈахоринаФото: РТРС

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић изјавио је да ова манифестација доприноси јачању односа и сарадње Срба са обје стране Дрине.

"Ова манифестација нама помаже у активностима на очувању српског језика, српског писма, на очувању наше културе и традиције", рекао је раније Цицовић.

Он је додао да Удружење "Ћирилица" овом манифестацијом окупља све Србе са Косова и Метохије, из Хрватске и других дијелова бивше Југославије, "све људе којима је Република Српска на срцу".

"Ове године је посебно интересантно што ћемо на Палама имати један час српског језика који ће бити одржан у храму, гдје ће и ове године бити дат још један допринос потреби за његом нашег српског језика и ћирилице", рекао је Цицовић.

Члан Организационог одбора Славко Мацура истакао је да сваке године за све сусрете имају различите слогане у вези са актуелном ситуацијом, која утиче на очување идентитета.

"Ове године, како би сусрети опстали и трајали још дуго, слоган је `Српска младост - снага Србије`. Ми у нашој младости видимо будућност и наших сусрета и будућност Србије и српског народа - када кажем Србије мислим и на Републику Српску и Црну Гору", навео је Мацура.

Предсједавајући Скупштине Удружења "Ћирилица" Љубинко Стојановић истакао је да ће на Јахорини, између осталих догађаја, бити одржана свечана академија којој ће домаћин бити глумац Љубомир Тадић, који ће казивати стихове обрађене за ту прилику.

"Са нама ће 31. марта у Дому културе на Палама бити и културно-уметничка друштва из Грачанице, Сребренице, Вуковара. Успели смо да на Јахорину доведемо Вуковар, Грачаницу и Сребреницу", рекао је Стојановић.

Први "Сусрети српских земаља" одржани су ратне 1995. године и окупили су, према ријечима организатора, Србе са идејом пријатељства и очувања традиције и српског писма.

Најстарија манифестација у Републици Српској одржава традицију окупљања и сарадње на културном и спортском пољу у свим крајевима гдје живе Срби.

Извор: Срна