latinica  ћирилица
30/03/2017 |  08:34 ⇒ 14:37 | Аутор: РТРС

У Бањалуци ће излагати и Грејсон Пери

Након што је прошлогодишњом изложбом "Нова религија" Демијана Херста, Музеј савремене умјетности Републике Српске имао највећу посјету у историји постојања, ова институција намјерава да на јесен у Бањалуци угости још једног свјетски признатог умјетника.
Грејсон Пери - Фото: AP
Грејсон ПериФото: AP

Ријеч је о Грејсону Перију, једном од најпознатијих савремених умјетника у Великој Британији.

- Спремамо једну заиста занимљиву изложбу. Захваљујући добром успјеху поново имамо прилику да сарађујемо са British Councilom и да још једну квалитетну изложбу свјетски признатог умјетника доведемо у Бањалуку - рекла је Сарита Вујковић, директорица Музеја.

Према њеним ријечима и овај пут се ради о великој турнеји која ће обухватити више земаља, јер је, као у случају Демијана Херста, ријеч о занимљивом и интересантном пројекту.

Грејсон Пери, добитник чувене Тарнерове награде за 2003. годину, препознатљив је по керамици, скулптурама, цртежима, графикама и таписеријама.

Интригантан је и његов неконвенционали родни идентитет и ексцентрични, женски алтер его Клер. Користи искуства народне умјетности и традиционалних заната у реализацији изразито декоративних радова интимистичке садржине, нарушавајући често елитистичке подјеле унутар академске умјетничке сцене и чинећи је отворенијом за експерименте.

Извор: Независне