latinica  ћирилица
30/03/2017 |  20:10 ⇒ 31/03/2017 | 08:26 | Аутор: РТРС

Додик са Иванцовим и делегацијом Санкт Петербурга: Руска подршка загарантована (ВИДЕО)

Русија ће и убудуће подржавати Републику Српску - поручено је са састанака предсједника Милорада Додика са руским амбасадором Петром Иванцовим, и предсједником Парламента Санкт Петербурга, Вјачеславом Макаровим. Русија жели да се поштује Дејтон, а са Српском ће јачати економску, привредну и културну сарадњу. Став Русије је јасан и о неуставном покушају Бакира Изетбеговића да покрене ревизију тужбе против Србије.
Бања Лука: Додик, Иванцов, Макаров - Фото: РТРС
Бања Лука: Додик, Иванцов, МакаровФото: РТРС

Предсједник Милорад Додик каже да је Русија као и Српска опредијељена да органи БиХ функционишу, али да је и забринута за тренутно стање у заједничким институцијама. Истиче да је са Иванцовим разговарао о начинима како би се ситуација могла деблокирати.

"Наш став је познат. Полазимо од тога да се БиХ пред Међународним судом мора обраћати путем званичним институција", рекао је амбасадор Петар Иванцов.

"Мислим да се слажемо у једном, а то је да се коначно и без оклијевања, мора утврдити одговорност за насталу ситуацију. Увијек када је било и мало проблема на страни РС, Запад је покушао да је девалвира. А сада, када имамо јасно антидејтонско понашање, готово и не чујемо глас с те стране", рекао је Додик.

 Додик сматра да деблокаде заједничких бх. органа неће доћи у наредних неколико мјесеци. Подсјећа и на нарушене односе у бошњачкој политичкој елити, на релацији са хрватским политичарима у институцијама БиХ и у Федерацији.

"Једини који још одржавају лидера СДА Бакира Изетбеговића, након покретања ревизије пресуде, су ови из СДС-а и Савеза за промјене. У БиХ је пат- позиција и не постоји више заједнички ниво власти, иако људи са Запада покушавају да то закрпе, што је видљиво и из приче о Међународном монетарном фонду", додао је Додик.

Да ставове и политику предсједника Додика Русија подржава, потврдио је и предсједник Законодавне скупштине Санкт Петербурга Вјачеслав Макаров који је нагласио да ће Русија бити уз Српску и убудуће.

"У Русији прате, знају и поштују Додиков став на мађународној арени. У том смислу подршка Русије Републици Српској је јасна и важна. Тако ће бити и у наредном периоду", рекао је Макаров.

Макаров каже да су односи Српске и Санкт Петербурга засновани на ранијим договорима руског предсједника Владимира Путина и Додика о сарадњи у различитим областима - економији, политици, туризму.

Предсједник Додик каже да је са делегацијом Санкт Петербурга разговарао о јачању привредне сарадње, у циљу отварања нових радних мјеста.